Annons

Svensk-fransk thriller sätter Kiruna på kartan

zoom Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten spelar seriens huvudroller.
Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten spelar seriens huvudroller.
NYHETER. I SVT:s nya serie ”Midnattssol” reser en fransk mordutredare till Kiruna för att undersöka ett brutalt mord. SVT:s största satsning på länge kan få en positiv inverkan på Lapplands besöksnäring. 
Annons

Det brutala mordet på en fransman får en fransk mordutredare att resa till okänd mark för henne: Lappland. Dråpet visar sig snart vara det första i en serie symbolladdade mord i SVT:s nya storsatsning, som öppnar upp för känsliga konflikter om kulturskillnader, fördomar och tolerans.

Serien är skapad och regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein, som bland annat står bakom serien ”Bron” och filmen ”Känn ingen sorg”. Serien är producerad i samarbete mellan SVT, franska Canal+, Nice Drama, Atlantique Productions och Filmpool Nord.

Exponering av destinationen

Förutom i Paris, utspelar sig serien i norra Norrlands vidsträckta landskap, något som kan ha positiv inverkan på Lapplands besöksnäring. Det tror Daniel Rosenfors, som är vd för turismorganisationen Kiruna Lappland:

– Det innebär framförallt en jättestor exponering av destinationen. Serien visar ju miljöerna och de tillgångar vi har inom besöksnäringen och turismen i området – det är den indirekta påverkan. Den direkta är ju att de som gjort serien har spenderat mycket tid och pengar i Kiruna. Det är många personer inblandade. Om serien når ut till miljontals människor är det ovärderligt – det är ju gratis marknadsföring. Så det är bara positivt.

Wallander och Millennium

Kiruna Lappland är en ekonomisk förening som fungerar som en paraplyorganisation för turism- och andra företag i Kiruna kommun. De har varit inblandade i produktionen av serien genom att bland annat hjälpa koordinera kontakter till produktionsbolagen, som exempelvis helikopterförare.

– Man kan dra paralleller med vad Wallander innebär för Ystad och Stieg Larsson för Stockholm.

Även om serien tar upp känsliga frågor som konflikter med urbefolkningen, tror Daniel Rosenfors att det kommer ha positiv påverkan för regionen.

– Det blir stor exponering av urbefolkningen och deras sätt att leva jämte samhället i stort. Man kanske kan få negativa reaktioner men jag tror inte att det kommer leda till någon badwill eller negativa konsekvenser för destinationen. Alla vet ju att det är en serie helt enkelt.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...