Annons

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

zoom Vinlista i världsklass. Men Oaxen Krogs sommelierer ser också utnämningen som en morot till att bli ännu bättre.
Vinlista i världsklass. Men Oaxen Krogs sommelierer ser också utnämningen som en morot till att bli ännu bättre.
NYHETER. En svensk restaurang kan stoltsera med att ha en av världens bästa vinlistor. Det är 2-stjärniga Oaxen Krog i Stockholm som kammat hem en plats på tidskriften The World of Fine Wine årliga rankning.
Annons

Över 4500 listor granskas inför tidskriften The World of Fine Wine pris. De bästa i varje kategori tilldelas en, två eller tre stjärnor. Oaxen Krog får för första gången två. På deras vinlista finns cirka 1000 artiklar fördelat på en 38 sidor lång vinlista.

Hur känns det? Är det som att ni fått ett kvitto på att ni gjort ett bra jobb?

–Det känns kättebra. Det här visar att vi går i rätt riktning. Vi fick två av tre stjärnor så det finns saker att jobba på också, vilket är kul, säger Oaxen Krogs sommelier Hans Wejnefalk Larsson.

 

Vad vill ni utveckla vidare med listan?

–Vi ska försöka bygga flera vertikaler. Vi vill fortsätta att välja fler producenter som är framstående i sina regioner. Listan är lång på producenter som vi vill ha in.

 

Vill locka vinnördar

Fredrik Horn kom in som ny chefssommelier i början av förra året och rekryterade då in Hans Wejnefalk direkt från London där han jobbade på vinbaren Sager & Wilde.

Hur har du och Fredrik Horn satt er prägel på Oaxen Krogs vinprofil?

–Vi har arbetat för att utveckla listan till att jobba med de producenterna som vi tycker är bäst. Vi vill skapa en personlig lista där vi kan stå för vartenda vin vi har på den. Vi köper in mycket från andrahandsmarknaden, från folk som letar fram viner från andra länder än Sverige, säger Hans Wejnefalk Larsson.

Han lyfter också fram att stället redan då de började en ambitiös och personlig vinkällare med många viner från små producenter, som de var ensamma om i Sverige.

–Vi har fortsatt att bygga vidare på den med målet att skapa mat- och vinupplevelser i världsklass, och ett tydligare kvitto än så här går ju knappast att få, säger Hans Wejnefalk Larsson.

Tror du att ni kommer generera fler internationella vinnördar efter detta?

–Absolut, det är vi det vi hoppas på.

För Oaxen Krogs krögare, Agneta Green, betyder platsen på listan mycket för restaurangen i stort.

–Det är väldig långsiktig satsning som vi har gjort. Den här listan har funnits i fyra år och nu är vi med för första gången. Det är en start på en ny utveckling. Vi vill att de gäster som är intresserade av vin ska söka upp oss och komma tillbaka hit, säger hon.