Annons

Svensk seger i mattävling på Michelin-nivå

NYHETER. En potatis-dessert var del av menysegern för svenska kocklaget i Native Cooking Award som gick av stapeln i Danmark i helgen. För den vinnande maten stod bland andra Lina Ahlin och Sayan Isaksson. 
Annons

Det går inflation i antalet kocktävlingar, både på nationell och internationell mark. Med Bocuse d’Or Europa och Årets Kock i ryggen är ändå danska tävlingen Native Cooking Award något annorlunda. Istället för tävling inomhus i bås och typisk tävlingsmat på fatservering får kockarna här jobba med naturens egna skafferi.

Native Cooking Award arrangeras på gården Knuthenlund på Lolland är till för kockar på Michelin-nivå. Det svenska laget leddes av Rod Perez, till vardags köksmästare hos 1-stjärniga Ekstedt i Stockholm.

– Det var en oväntad seger. Vi hade ett bra motstånd, säger han.

”Låsta till naturen”

Till sin hjälp hade Stockholms-kockarna Lina Ahlin från restaurang Agrikultur och Sayan Isaksson, Esperanto.  Siste lagmedlemmen var Martin Sjöstrand från restaurang Hörte Brygga mellan Trelleborg och Ystad.

De hade sex timmar på sig att laga en 3-rättersmeny på naturens råvaror i området. Till sin hjälp fick de varsin cykel för att ta sig runt den ekologiska bondgården där tävlingen hölls. Kockarna fick också ett kvarts lamm med tunga lever och hjärta, färskpotatis och mejeriprodukter. Maten skulle tillagas utomhus på en öppen vedgrill och en liten vedugn.

– Det var helt fantastiskt med den här typen av tävling. Vi fick lite råvaror och sedan var vi låsta till naturen och det som fanns i omgivningarna. Vi blev kreativa och började tänka på ett annorlunda sätt. Det var roligt under hela dagen, bra stämning och kul att elda och laga all mat utan någon el, säger Rod Perez.

Det finns ju ett otal kocktävlingar nuförtiden. Vilken typ av dignitet skulle du säga att Native Cooking Award har?

– Går tävlingen i rätt riktning så blir det här nynordiska Bocuse d’Or i framtiden. Det är ett bra och roligt upplägg, säger Rod Perez.

För prispengarna om 40 000 danska kronor planerar kockarna att åka på inspirationsresa till Paris tillsammans.