Annons

Svenska Kulturpärlor köper gymnasieskola: ”Vi tror på branschen”

zoom Nyköpings Strand Utbildningscentrum var en av Sveriges första fristående gymnasieskolor och ägs nu av krögarna bakom Svenska Kulturpärlor.
Nyköpings Strand Utbildningscentrum var en av Sveriges första fristående gymnasieskolor och ägs nu av krögarna bakom Svenska Kulturpärlor.
NYHETER. Krögarfamiljen bakom Svenska Kulturpärlor ger sig in i utbildningsbranschen. Nu köper de hotell- och restaurangskolan Nyköping Strand Utbildningcentrum som de på sikt vill utveckla medan de tacklar den egna personalbristen.
Annons

Svenska Kulturpärlors ägare Fredrik Åström och Johanna Battaroff  har  fyra  gods i Södermanland: Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus, Södertuna Slott och Pelles Lusthus. I lokalerna driver företaget konferens, event, restaurang och hotell samtidigt som att de arbetar med bevara dessa historiska platser.

Det är deras bolag Framtidspärlan som nu förhandlat om att köpa Nyköping Strand Utbildningscentrum med skolans rektor, Hannu Husa, som kommer att sitta kvar på sin post med det nya ägarskapet.

Varför köper ni skolan?

– Vi tror på branschen och det vi sysslar med. Och vi som kommer från branschen kan i ett tidigt skede styra utveckling. Likt många andra i branschen krigar vi om personal och vi är i ständigt i behov av personal. Kan vi vara med och påverkar det genom branschen och skolans utveckling vill vi det. Och det är inte bara för vår del. Skolan kommer fortsätta att jobba med restauranger och hotell i Europa som vanligt, säger Fredrik Åström.

Kommer det att lösa er egen personalbrist inom Svenska Kulturpärlor?

– Helt kommer det inte göra det men det kan göra det lite lättare. Det kan förbättra för eleverna som kommer ut också.

Kommer ni ha förtur på studenterna som arbetskraft?

– Det kan man aldrig ha. Det tror jag inte heller är lagligt men vi kan ju absolut vara med och påverka i elevernas vägval.

Vad vill ni ändra med skolan?

– Jag känner Hannu Husa väl sen många år tillbaka och han gör ett fantastiskt bra arbete med skolan. Så vi har inga ambitioner att gå in och ändra arbetet med skolan. Men vi kommer att tillsätta en professionell styrelse.

Hur involverade kommer ni vara?

– Vi kommer vara involverade i ledningsarbetet om skolan men jag har ingen ambition att bli rektor eller något sådant. Vi vill följa bolagsutvecklingen och kunna påverka branschen.

Vad har ni för erfarenhet av utbildningsväsendet?

– Jag har arbetat med ett flertal restaurangskolor över åren. Jag var nu senast med och drog igång Culinary Crafts i Strängnäs och tog fram programlinjen hur den skulle se ut.

Vad blir er roll i ägandet?

– Vi kommer ju ha en aktiv roll som ägare av skolan. Dels kommer Hannu Husa fortsätta en längre tid. Vi ska vara med att påverka ledning och utveckling framåt. Sedan får vi se om vi kan skapa några synergier mellan skolan och bolaget.