Annons

Svenska skidanläggningar stänger innan påsk

zoom Foto: Skistar
Foto: Skistar
NYHETER. Skistar stänger sina anläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen från och med måndag. Flera andra skidanläggningar väljer nu att gå samma väg. ”Det var ett enkelt val”, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand till Besöksliv.
Annons

På tisdagskvällen gick Skistar ut med meddelandet om att man stänger sina anläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen. Bakgrunden till beslutet är rådet från Folkhälsomyndigheten att värna om hälso- och sjukvården i berörda regioner.

– Vi har hela tiden fört en nära dialog med den lokala och regionala sjukvården samt Folkhälsomyndigheten, men under ett möte med Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindström på tisdagen fick vi ta del av nya fakta som blev avgörande för vårt beslut, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand.

Vad var det för fakta?

–Det var nya fakta som visar att patienter med corona behöver vård på sjukhus längre än vad man tidigare trott. Då vill inte vi riskera att belasta en redan utsatt sjukvård med fler besökare i form av skadade skidåkare. När vi fick detta besked var det enkelt att fatta beslutet att stänga tidigare.

 Hur känns det?

– Det känns bra att vi har fattat detta beslut efter dialog med sjukvården och råd från Folkhälsomyndigheten. Det kommer inte fram medierna att vi hela tiden har fört dialog med dem och följt utvecklingen på nära håll. Sjukvården på dessa orter är inte dimensionerad att klara en anstormning som det skulle riskera om vi skulle ha öppet.

Bara för ett par dagar sedan sa ni att ni skulle ha fortsatt öppet, varför skedde en så snabb vändning?

 – Det beror på den nya information vi fick under vårt möte med Anders Lindström. När det handlar om folks hälsa vill vi inte vara med och bidra till negativa effekter i samhället. Vi förstår självklart vilket avbräck detta gör för besöksnäringen i länen, och hur detta kommer att påverka olika lokala aktörer negativt.

Vet du någonting om vad som händer med alla företag som är beroende av skidgästerna?

– Det är alldeles för tidigt att säga, vi var tvungna att meddela börsen när vi fick rådet att stänga, och har haft möten med medarbetare och media sedan dess. Men vi kommer att föra en dialog med destinationsbolag och krögare på våra orter för att se hur de ska hantera situationen.

Vad händer med all er säsongspersonal?

– De flesta har ett visstidskontrakt och nu kommer säsongen att avslutas tidigare än planerat. Exakt hur det ska hanteras vet inte jag i dagsläget, jag ska ha ett möte med koncernledning och HR nu på förmiddagen, men kan verkligen inte uttala mig om detta ännu.

Hur påverkas de gäster som har bokat påskveckan?

 – Precis som inför stängningen i Norge har vi meddelat samtliga gäster via sms, de som inte har öppnat  kontaktar vi på telefon. De gäster som har bokat får tillbaka sina pengar, men kan också boka om till nästa år, vilket vi hoppas på.

Vad gör ni för att kompensera för intäktsbortfallet?

 – Vi stänger 2–4 veckor tidigare, så det blir en något kortare säsong än normalt. Det kommer att drabba resultatet, vilket vi har meddelat marknaden. Vi har tidigare beslutat om investeringar om 281 Mkr, och det kan hända att vi väljer att inte göra dessa. Men nu måste vi först samla kraft och se vad detta betyder.

Hur har säsongen varit iför Skistar innan Corona kom till Sverige?

– Vi har haft en fantastisk säsong ändra fram till sportloven.

Vad gör du nu?

– Det viktigaste är nu att träffa medarbetare och se ur vi ska hantera situationen och ta hand om vår personal. Det här är ett väldigt annorlunda läge för alla.

SkiStars beslut stödjs av landshövding Jöran Hägglund, Jämtland Härjedalen, och Dalarnas landshövding Ylva Thörn.

I Norge stängdes Skistars skidorter Hemsedal och Trysil direkt efter att de både kommunerna beslutat om åtgärder efter Norskt regeringsbeslut.

Även Branäsgruppen, Romme, Kläppen, Idre Fjäll och Hemavan Tärnaby har meddelat att de stänger för säsongen innan påsk.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren