Annons

Svenske kockens krog Aska får 2 Michelinstjärnor

zoom Fredrik Berselius och hans rätt bläckfiskpaj.
Fredrik Berselius och hans rätt bläckfiskpaj.
NYHETER. Den svenske kocken Fredrik Berselius besökte nyligen Stockholm för ett gästspel med sin nyöppnade restaurang Aska. Föga anade han då att Guide Michelin två veckor senare skulle prisa honom med två stjärnor – lika många som Noma i Köpenhamn.
Annons

När Fredrik Berselius först öppnade Aska i New York blev det en braksuccé och restaurangen fick snabbt en stjärna i Guide Michelin. Sedan bytte kocken lokal och stället höll stängt i två år – för att öppna på ny adress i Williamsburg i somras.

Under onsdagkvällen kunde sajten Eat berätta att Aska får två stjärnor i Guide Michelin.

– Det känns faktiskt helt … det är fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är extremt glad. Det är… det är en chock, säger Fredrik Berselius till Expressen.

”Extremt glada”

Det är alltså andra gången som hans restaurang blixtsnabbt tas upp i Guide Michelin – och denna gång med två stjärnor. Lika många som den kända restaurangen Noma i Köpenhamn.

– Vi vill laga så god mat vi kan, och använda så bra råvaror vi kan. Vi jobbar hårt varje dag för att leverera vår produkt. Men man vet aldrig … guiden, den jobbar på sitt eget sätt. Ingen vet exakt vad de letar efter när de sätter stjärnor. Så vi kan bara göra så gott ifrån oss vi kan. Vi är extremt glada, säger han till Expressen.

Och frågan är om framgångssagan slutar här. För tidigare i oktober när Fredrik Berselius var på plats i Stockholm för ett gästspel så var han mycket hemlighetsfull när Besöksliv förhörde sig om ett nytt restaurangsamarbete med den danska kroggurun Claus Meyer i New York.

–Jag kan tyvärr inte gå in på det just nu, jag ber att få återkomma om det.

[LÄS MER: ”Svensk hajpad New York-kock gör comeback på hemmaplan”]