Annons

Svenskt medaljregn i internationell kocktävling

zoom Robert Sandberg kammar hem guldet.
Robert Sandberg kammar hem guldet.
NYHETER. I veckan har kockar från hela världen samlats för att tävla i Global Chef Challenge. Sverige knep tre pallplatser i tre olika kategorier – två silver och ett guld.
Annons

Sverige har tagit tre pallplatser i tävlingen Global Chef Challenge  som nyligen gick av stapeln i Thessaloniki, Grekland.

Svenska Kocklandslagets Fredrik Andersson vann silver i Global Chef och Svenska Kocklandslagets konditor Frida Bäcke fick silver i Global Pastry Chef. På juniorsidan tog Robert Sandberg, tidigare medlem i svenska Juniorkocklandslaget, hem guldet i tävlingen Hans Bueschkens Young Chef.   

I den tävlingen skapar kockarna en trerätters meny för sex personer. För Robert Sandberg har träningen pågått sedan januari, då det presenterades vilka råvaror som kockarna fick använda. 

Grattis till vinsten! Vad är det här för typ av tävling?

– Tack! Det är för Global Chef och jag tävlade i juniortävlingen, för folk under 25. Tävlingen är en gång var annat år. Jag tävlade förra året i Danmark i Europafinalen

Varför tror du att du vann?

– Jag fick nog till det och lyckades charma juryn. Sen hade jag byggt in mycket teknik i mina rätter.

Vilka tävlingsmoment var tuffast?

– Det är nog tidspressen. Man får ju bara tre timmar innan första rätten ska vara ute, samtidigt domarna observerar och bedömer en.

Vad betyder vinsten för dig?

– Det är jätteroligt. Jag har ju tränat sen i januari och lätt lagt ner 100 jobbtimmar. Så det betyder jättemycket för mig. Man har misslyckats i ett halvår för att lyckas.

Du har tidigare tävlat med Juniorkocklandslaget. Har det förberett dig på att klara av sådan här prestationer?

– Absolut, man får in ett annat tänk och sen är det skillnad på restaurangmat och tävlingsmat. Det är en annan filosofi och det är nog lite mer gammalmodigt än restaurangrätter, vilket är kul.

Varför tävlar du?

– Jag känner att det ger mig något och att jag lär mig. Man får lära känna nytt folk och man utvecklas av att pusha sig själv.

Hur tränar man för en tävling som den här?

– I början utgår man från råvarorna och kommer fram till hur man bäst tillagar varje vara. Jag representerar ändå Sverige så jag håller ändå fast vid några nordiska noter. Man börjar med det och tillslut har man en helt ok rätt. Sen när man känner att det sitter ganska bra så jobbar man in tekniker och så får man gå på tidsträningen och se hur det funkar. Allt kanske inte funkar att laga på tre timmar så man får anpassa sig och hitta genvägar.

Blir det fler tävlingar?

– Nej det blir fokus på jobbet nu framöver. Jag ska åka iväg nu till gästspel på Svalbard och sen blir det ett till gästspel på Macao i Kina i 2 månader.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...