Annons

Svenskt OS kan bli ”tidernas mest hållbara vinterspel”

zoom Maria Wetterstrand ser också att ett svenskt OS och Paralympics<br />
 kan användas som en drivkraft för innovation. Foto: Visita
Maria Wetterstrand ser också att ett svenskt OS och Paralympics
kan användas som en drivkraft för innovation.
Foto: Visita
NYHETER. Det finns en stor potential i att använda OS och Paralympics 2026 som en ”injektion” för att förstärka hållbarhetsarbetet i Stockholm, säger Maria Wetterstrand under ett seminarium med OS-fokus.
Annons

Den 24 juni röstar Internationella Olympiska Kommittén i Lausanne om det blir Sverige eller Italien som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Inför detta anordnade på tisdagen Stockholm Handelskammarett seminarium med OS-fokus. En av talarna miljö- och hållbarhetskonsulten Maria Wetterstrand, presenterade en analys över hur evenemanget kan bli historiens mest hållbara, och samtidigt bana väg för mer hållbar utveckling i framtiden.

– Det finns jättestor potential i att använda OS och Paralympics 2026 som en injektion för att förstärka hållbarhetsarbetet i Stockholm, säger Maria Wetterstrand under ett seminariet i Stockholms Handelskammare.

Hon fortsätter:

– Men det kräver ledarskap både ifrån den olympiska rörelsen i Sverige och det kräver samverkan. Att politiken, näringslivet och akademin är med på banan och att de är beredda att lägga kraft och energi på att få detta att bli den hållbara injektion det skulle kunna bli.

Hur hållbart kan OS och Paralympics 2026 bli?

– Dels tror jag att om man lyckas med ambitionerna kan det bli en ny benchmark för de olympiska rörelserna, så att man i framtida spel kan använda lärdomar av Stockholm för att göra kommande spel ännu bättre, på så sätt har vi en inverkan även på framtida spel.

Maria Wetterstrand ser också att ett svenskt OS och Paralympics kan användas som en drivkraft för innovation.

– Vi kan använda spelen för att få fram nya produkter och tjänster, och som en innovationstävling för allt som behövs utvecklas. Nya hållbara innovationer och lösningar skulle ge ringar på vattnet och ge företag en möjlighet att visa upp sig.

Hur kan man garantera att detta blir ett mer hållbart OS och Paralympics än tidigare?

– Det viktiga är att man lyckas på de flesta punkterna i ansökan, och att om man ska göra det behövs det fler engagerade än arrangörerna. Men ansökan lägger en bra bas i och med att det finns en intern styrningsmodell för hållbarhetsfrågorna, och ett forum där man bjuder in forskare och civilsamhällets organisationer för att ifrågasätta, driva på och kontrollera.

Maria Wetterstrand välkomnar öppenhet i arbetet.

– Det är större chans att lyckas när man är transparent. Det sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsarbetet gynnas av öppenhet och transparens så att det man gör granskas och ifrågasätts.