Annons

Sverige får arrangera världscup i längdskidåkning

zoom Från Östersunds skidstadion kommer tusentals åskådare att se de tävlande i Tour de Ski i längdskidåkning 2020.
Från Östersunds skidstadion kommer tusentals åskådare att se de tävlande i Tour de Ski i längdskidåkning 2020.
NYHETER. Nu står det klart att Östersund, Åre och Trondheim blir värdar för Tour de Ski i längdskidåkning 2020. För första gången har de svenska och norska skidförbunden samarbetat för att få ett stort evenemang – och tävlingen väntas sätta regionens skidspår och besöksnäring på den internationella kartan. 
Annons

– Det här är det största som kommer att hända den säsongen inom längdskidåkning, så både vi och norrmännen är glada. Vi har ett samverkansprojekt över gränsen och i somras presenterade vi vårt gemensamma förslag på en ny skidtour för Internationella Skidförbundet, säger Johan Sares, Svenska Skidförbundets längdchef.

Att två framgångsrika skidnationer gör gemensam sak är en styrka.

– Vi presenterade ett upplägg som direkt kändes svårslaget. Regionen runt Östersund och Trondheim har väldigt starka skidtraditioner, då städerna har arrangerat tävlingar har det varit stora publikfester med bra arrangemang, det har fallit Internationella Skidförbundet på läppen.

Touren startar i Skottland

Upplägget har granskats och godkänts av Internationella Skidförbundets X-Country Executive Board, och nu väntar man på att det även ska klubbas igenom på den högsta nivån: deras Council. Men det är mest för protokollet, menar Johan Sares.

– Liknande beslut som skickas upp från längdkommittén brukar alltid godkännas, jag har inte varit med om att de inte gått igenom, det här kommer att bli av till hundra procent. Vi har vårt första planeringsmöte 14 november i Stockholm och ska sätta en handlingsplan för hur vi ska jobba fram till tävlingen.

Touren startar i Edinburgh och slutar i Trondheim.

– Edinburgh blir ett roligt sätt att sprida skidsporten, Skottland har inte arrangerat någon världscup tidigare och nu får de vara med på ett hörn.

De övriga etapperna under touren ska hållas i Östersund, Åre, Storlien och Meråker för att sedan avslutas i Trondheim.

10 000 åskådare per dag

Världscupen kommer att locka hundratals aktiva åkare, deras olika team och media. Utöver det väntas tiotusentals åskådare följa tävlingarna på plats. Det har stor betydelse för de arrangerande orterna.

– Det är oerhört värdefullt, dels blir skidorterna synliga i ett internationellt sammanhang vilket ökar intresset. Dels räknar vi med att runt 10 000 åskådare per dag ska följa tävlingarna, och de behöver såklart någonstans att bo och äta, säger Johan Sares.

Anette Tandberg, vd på Destination Östersund, räknar också med en stor publik.

– Tour de Ski innebär att världseliten kommer till oss, som är landets mest längdskidälskande region. Så det är klart att det lockar väldigt många besökare. Vi arrangerar världscuppremiären varje år och vet att det här betyder mycket i form av gästnätter.

Samarbetar ni med besöksnäringen för att maximera genomslaget?

– Vid alla stora evenemang jobbar vi tajt tillsammans med hotell och handlare, det kan handla om att besökare genom att visa upp biljett kan få olika erbjudanden. Just nu sitter vi med alla aktörer och gör upp planen för VM i skidskytte 2019, och snart drar förberedelserna igång för Tour 2020.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...