Annons

”Sverige har mycket att lära av andra länder”

zoom Krögare tycker att det är onödigt krångligt att driva restaurang i Sverige.  Foto: Pinchos
Krögare tycker att det är onödigt krångligt att driva restaurang i Sverige. Foto: Pinchos
NYHETER. Debatten kring krångliga regler för besöksnäringsföretag är ständigt aktuell. Besöksliv har pratat med Pinchos och O’Learys, som har etablerat restauranger på marknader utanför Sverige – skillnaden är stor på sina håll.
Annons

Regelkrångel kring alkoholtillstånd, uteserveringar och efterföljning av rökförbud är uppe för ständig diskussion inom restaurangbranschen. Men hur krångliga är de svenska reglerna om man blickar utanför landsgränserna och gör en jämförelse?

– Man kan ju konstatera att vår bransch är jobbig, det finns nog ingen annan bransch med fler tillståndskrav än vad vi har. Jag inbillar mig att det är lättare att rodda kärnkraftverk i Sverige än att driva restauranger, säger Magnus Larsson, grundare Pinchos och ansvarig för företagets internationella etableringar.

Hårda tullar ett huvudbry

App-konceptet Pinchos är idag en av Sveriges snabbast växande franchise-kedjor. 2019 fanns det 64 enheter i Sverige, men även gäster i Norge, Danmark, Finland och Tyskland kan besöka Pinchos på sin hemmaplan.

Det som främst har blivit ett huvudbry för Pinchos när de etablerat nya restauranger utomlands är Norges hårda tullar och regler som gör det nästan omöjligt att importera råvaror från Sverige till restaurangerna i Norge.

– Men min känsla är att viljan finns hos svenska myndigheter att digitalisera och förenkla reglerna och att vi har kommit ganska långt i förenklingsprocessen. Den viljan tror jag inte finns på samma sätt i konservativa Tyskland exempelvis.

Sverige onödigt byråkratiskt

Daniel Olivecrona, International operations manager på O´Learys, håller med om att viljan finns i Sverige att förenkla – men att det finns mycket att lära av andra länders regelverk. Han jobbar främst med marknader i Asien, Mellanöstern och södra Europa, och där är det enligt honom mindre byråkratiskt än i Sverige.

– En stor skillnad är svårigheterna med att få tillstånd för en uteservering i Sverige. Det ska vara si och så upphöjt med en ingång där, och så lägg till rökförbudet på det också som numera är vårt ansvar. Det läggs på grejer hela tiden, säger Daniel Olivecrona och fortsätter:

– I andra länder är det mer naturligt med uteserveringar, det betraktas som en självklar del av restaurangen.

O´Learys har cirka 130 restauranger i 13 länder, främst i Europa men även i Asien. När de etablerar nya restauranger görs detta alltid i samarbete med en lokal partner, vilket underlättar mycket i processen.

– Det är svårt för oss att sitta på huvudkontoret i Stockholm och ha stenkoll på finska eller holländska byggregler, men den kunskapen har vår lokala partner.

Omformulera reglerna

Daniel Olivecrona har bilden klar för sig vad som är problematiskt med det svenska regelverket och vad som måste göras för att det ska bli lättare för aktörer i restaurangbranschen att hantera alla tillståndskrav.

– Problemet med det svenska regelverket är att formuleringarna lämnar för stort tolkningsutrymme. Du kan få tio olika svar från tio olika kommuner på samma frågeställning, något som givetvis skapar en viss irritation, säger Daniel Olivecrona och fortsätter:

– Tittar man på Asien och Mellanöstern är det glasklara formuleringar, och det är stora myndigheter som har ansvar för bedömningen och inte enskilda kommunala tjänstemän.

Vad kan svenska beslutsfattare lära av detta?

 – Skriv om texten så att det blir mindre tolkningsutrymme, det skulle lösa många problem.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...