Annons

Sverige växer som destination för kongresser

zoom 59 procent. Så mycket ökade de internationella mötena i Uppsala med förra året.
59 procent. Så mycket ökade de internationella mötena i Uppsala med förra året.
NYHETER. Sverige klättrar på världens topplista som kongressarrangör. Den svenska stad som utmärker sig både internationellt och nationellt är Uppsala, visar en ny rapport.
Annons

Sverige blir allt bättre på att anordna kongresser. Det visar den årliga rapporten från International Congress & Convention Association, ICCA. Med 260 internationella kongresser under 2016 avancerade Sverige från plats 17 till 14.

 

Totalt arrangerades 563 kongresser i landet och de cirka 190 000 deltagarna genererade 292 502 gästnätter. Det turistekonomiska värdet uppskattas till cirka 802 miljoner kronor.

Stockholm är den svenska stad som ligger högst med 101 genomförda internationella kongresser, men Uppsala klättrar mest på listan, från tredje till andra plats. Och på listan över genomförda nationella kongresser kammar man hem förstaplatsen.

– Ifjol såg vi en 59-procentig ökning av antalet internationella möten. Det beror på en stark övertygelse om möten som ett strategiskt verktyg för att nå långsiktiga utvecklingsmål för staden och vår egna verksamhet. Vi har tillsammans med den lokala besöksnäringen tagit fram ett bra arbetssätt för att ge våra värdar och kunder snabba svar. På så sätt har vi lyckats ta hem fler kongresser. Och att det resulterar i att vi hamnar högt i rankingrapporter är en bonus, säger Anna Lindström, chef på Uppsala Convention Bureau inom Destination Uppsala. 

 

Hur mycket pengar spenderar kongressbesökarna i Uppsala?

– År 2016 genererade stadens möten 179 miljoner kronor i turistekonomisk effekt. Och det betyder givetvis enormt mycket när det gäller att skapa fler arbetstillfällen och behålla ett bra restaurang- och hotellunderlag i staden, året om.