Annons

Sveriges bästa skidort ska bli världscupanläggning

zoom Trion som utvecklar Dundret fr.v. Tobias Larsson/verksamhetschef, Linus Lagnestig/fjällchef och Johan Olofsson/driftledare.
Trion som utvecklar Dundret fr.v. Tobias Larsson/verksamhetschef, Linus Lagnestig/fjällchef och Johan Olofsson/driftledare.
NYHETER. Skidsajten Freerides läsare har utnämnt Dundret i Gällivare till Sveriges bästa skidort 2020. Sedan anläggningen köptes av kommunen 2019 finns stora planer för dess framtid.
Annons

Skidanläggningen Dundret i Gällivare med sina 15 nerfarter och fem litar kan titulera sig Sveriges bästa skidort 2020. Det efter skidsajten Freerides läsare har fått säga sitt. Av drygt 9 000 röster gick 19 procent till Dundret.

– Det är jättehärligt och vi är jätteglada att så många har röstat på oss. Det visar på vilket intresse det finns för anläggningen, och har säkert att göra med att vi under 2019 har jobbat mycket med föreningslivet, och skapat förutsättningar för skidgymnasiet, och på den vägen fått många ambassadörer, säger verksamhetschef Tobias Larsson.

Tobias Larsson tror att den stora röstandelen även beror på att skidåkningen står i fokus för utvecklingen av anläggningen, och att det har satt sin prägel.

På vilket sätt?

– Vi har försökt skapa bra och rolig åkning, inte bara i form av pister utan även kuperad åkning. Vi vill att hela berget ska vara rolig att åka på, och det har vi försökt skapa förutsättningar för när vi har pistat och format backarna, säger Tobias Larsson.

Kommunen köpte Dundret sommaren 2019 av Peter Aasas som ägde anläggningen genom sitt bolag Lapplanddiscovery AB. I september började kommunen verkställa de nya planerna för anläggningen.

– Det fanns i princip ingenting, så vi har satt igång hela anläggningen.

Men förutsättningarna för att bygga upp skidorten kunde inte vara bättre än nu, menar Tobias Larsson, och syftar på den utveckling som sker på flera håll i Gällivare.

– Man bygger en ny skola, Kunskapshuset, ett nytt äventyrsbad med klätterväggar och skateparker, och ny is- och evenemangsarena, så det händer massor. Sedan ska ju hela Malmberget flytta till Gällivare, och knyts ihop med Dundret, vilket betyder att 4 000 personer ska bo här och det är klart positivt för Dundret som skidanläggning.

Ni har satt igång arbetet, vad är det långsiktiga målet?

– Det stora målet är att bli en världscupanläggning där vi ska utveckla liftar, backar och snökanonsystem. Sedan ska vi utveckla fler boenden. Vi arbetar med en masterplan för vad vi vill göra med anläggningen och varumärket.

När ska Dundret vara en världscupsanläggning?

– 2023 ska det vara en världscupanläggning i kvalitet, men på sikt ska vi även ha en världscuptävling. Hur mycket anläggningen ska växa får vi se i takt med att fler gäster kommer. Vi behöver göra fjället bredare och hitta en bra balans mellan familjeåkning och tuffare åkning.

Varifrån kommer era besökare?

–De flesta kommer från Norrlandskusten.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...