Annons

Sveriges lag laddar inför Bocuse d’Or

zoom Bocuse d'Or Sweden. Coach Martin Brag, kandidat Jimmi Eriksson, commis Thilda Mårtensson och president Tommy Myllymäki.
Bocuse d'Or Sweden. Coach Martin Brag, kandidat Jimmi Eriksson, commis Thilda Mårtensson och president Tommy Myllymäki.
NYHETER. Tidsplanering, provlagning och presentation – det svenska teamet arbetar sju dagar i veckan inför Europafinalen i Bocuse d’Or.
Annons

Sedan Jimmi Eriksson, Sveriges nya kandidat i Bocuse d’Or, korades i oktober har teamet arbetat dagligen med förberedelser inför finalen.

Laget består förutom av vinnaren av Guide Michelin-belönade Tommy Myllymäki som president, Thilda Mårtensson, tidigare mästaren i Commis Award för kvinnliga kockar, som commis och den mångårige och internationellt erfarna kocken Martin Brag som coach.

– Vi är ett kärngäng som delar en grundfilosofi kring mat. Det är Jimmi och hans mat som står i centrum men alla i teamet spelar en avgörande roll för helheten, säger Martin Brag, vars främsta uppgift som coach är att hålla koll på tiden och att schemat följs enligt plan. 

– Jag får ju inte röra själva maten under tävlingen utan står i det som kallas “boxen”, Tävlingsköket. Förhoppningsvis kan jag hålla nere pulsen och leda de andra lugnt och sansat, säger Martin Brag. 

Rådjur, keso och potatis

Teamet har i dagarna fått uppgifter om rätterna och råvarorna i finalens två tävlingsmoment. Medan den första, som består av rådjurssadel, rådjursstek och anklever, måste innehålla keso och gräddfil så ska den andra bestå av vegetariska rätter baserade på potatis.

– Vi måste använda någon av sorterna Coronada, Anuschka eller Madison, säger Martin Brag. 

Bocuse d’Or som grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse avgörs vartannat år i Lyon. Inför Europafinalen i Budapest den 23-24 mars är det svenska teamet “supertaggade”. 

– Sverige är alltid farliga i de här tävlingarna. Ambitionen är att hamna på pallen – självklart med sikte på guld, säger Martin Brag.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...