Annons

Krögare tar upp fajten om personalliggarens nya regler

zoom Orimliga krav. Nu höjer krögarnas sina röster i protest mot de nya reglerna. Foto: Personalliggare, Colourbox
Orimliga krav. Nu höjer krögarnas sina röster i protest mot de nya reglerna. Foto: Personalliggare, Colourbox
NYHETER. De nya reglerna som omger personalliggaren kräver att barn och ägare skriver in sig. Något som fått restaurangföretagare i landet att se rött. ”Det här är en ren närvarokontroll som vi straffas med orimliga böter för”, säger krögaren Jeanette Bohman.
Annons

Ett barn plockar av sin tallrik från bordet. ”Då blir det 12 500 kronor i böter”, säger en mamma. Scenen är plockad ur en film som nu snurrar i sociala medier. En protest mot de nya regler som säger att även barn under 16 år ska vara inskrivna. Men det slutar inte där. Andra krögare har börjat beställa hem maxantalet personalliggare – i sina barns namn.

Allt för att få Skatteverkets uppmärksamhet.

”Håll barnen utanför”

– Det här med att barnen ska skriva in sig är helt patetiskt. Håll barnen utanför, de ska inte behöva drabbas av en registrering för att deras föräldrar valt att bli företagare. De ska inte behöva skuldbeläggas om man missar att skriva in och ut barnen om mamma och pappa får böter, säger Jeanette Bohman som driver Skivarps gästgivaregård i Skåne.

Hon var tidig med att skriva ett öppet brev (Svenska Dagbladet 17 maj) om problemen med de nya reglerna som också innefattar att ägaren själv ska vara inskriven. Jeanette, liksom många andra med liknande företag, bor och lever där hennes verksamhet finns. Hon går till och från jobbet minst tio gånger om dagen. Ska hon då alltid vara inskriven?

Den 12 juni hålls en hearing i Riksdagen med Skatteutskottet med olika företag och organisationer, däribland Visita. Jeanette Bohman kommer att vara på plats.

– Huruvida vi kan påverka, det vet inte jag. Men jag kommer att vara där för att belysa de här tokigheterna. Jag får sex minuter på mig att försöka få dem att förstå orimligheterna i den nya lagen.

Bjöd in Skatteverket

Men hon ser också positiva effekter av den rådande debatten, i och med att personalliggarens syfte nu belyses.

– Jag tycker att det är bra att det har blivit en debatt nu om hur personalliggaren fungerat de tio år senaste åren. Det här är en ren närvarokontroll som vi straffas med orimliga böter för.

Skatteverkets nationelle samordnare Conny Svensson kommer också att besöka Skivarps gästgivaregård den 21 juni. Han har även svarat med en replik (Svenska Dagbladet 22 maj) och tagit de nya reglerna i försvar.

– Jag har bjudit in honom för att han ska få en bild av vår verklighet och hur den här idiotlagen kommer att slå mot oss som driver små företag, familjeföretag eller flera företag. Min lön baseras inte på antal arbetade timmar utan vad som finns kvar på kontot när alla andra fått sitt. Så vad vill de veta egentligen, då?

Visita vill avveckla

Visitas hållning när det kommer till personalliggaren är att den ska avskaffas.

– Utvärderingar visar ju att personalliggaren inte är effektiv mot fusk istället leder den till att seriösa företag drabbas av avgifter och krångel. Mot den här bakgrunden så är det helt oacceptabelt att regelverket utökas och krånglas till ytterligare istället för att avvecklas, säger Stefan Lundin, Visitas Chefsjurist för branschjuridik, som också ska närvara vid Skatteutskottets hearing.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...