Annons

Tareq Taylor gör internationell mat-tv om Jokkmokk

zoom En solgassande Tareq Taylor från tidigare avsnitt ur säsong 2 som nu visas på tv.
En solgassande Tareq Taylor från tidigare avsnitt ur säsong 2 som nu visas på tv.
NYHETER. Tv-serien Nordic Cookery når över 80 miljoner hushåll i 115 länder. Med kocken Tareq Taylor i rutan ska Jokkmokks få visa upp det bästa av nordisk matkultur.
Annons

–Programserien lyfter fram genuina möten med lokalbefolkningen och dess vardagsliv, platsen med sina specifika råvaror och lokala matkultur. Det är mycket värdefullt för varumärket Jokkmokk att synas i sammanhang som detta, säger Annika Fredriksson, kommunikationsstrateg på Jokkmokks kommun.

”Känns overkligt”

Produktionsteamet har besökt Naturum Laponia och området kring Saltoluokta och Årrenjarka i Jokkmokk för att spela in ett avsnitt om världsarvet Laponia. Något som inte lämnade kocken Tareq Taylor oberörd.

– Jag bär fortfarande på starka intryck från mitt första möte med Jokkmokk, då vi filmade på hösten. Nu har jag fått komma tillbaka och ta del av den lokala favoritårstiden gidádálvve – vårvintern, människorna och livet i Jokkmokks fjällvärld och världsarvet Laponia, med både stekande sol, sommarvärme och vinter samtidigt. Det känns nästan overkligt, säger han.

Programserien Nordic Cookery handlar om nordisk matkultur på olika resmål. I Jokkmokk-avsnittet visar Tareq Taylor bland annat hur traditionellt vinterfiske med nät går till på Sággat. I höst sänds serien textad på svenska i TV4.