Annons

Restaurangskolorna om ÅK: ”Höjer statusen på yrket och inspirerar”

zoom Årets Kock höjer yrkesstatusen och lyfter fram goda förebilder,<br />
 säger företrädare för restaurangutbildningar i Sverige. Foto: Pressbild/Samuel Unéus
Årets Kock höjer yrkesstatusen och lyfter fram goda förebilder,
säger företrädare för restaurangutbildningar i Sverige.
Foto: Pressbild/Samuel Unéus
NYHETER. Årets Kock är restaurangbranschens mest prestigefulla evenemang. Men hur stor betydelse har tävlingen när det gäller att locka nya talanger? Besöksliv har frågat tre personer i utbildningsvärlden.
Annons

Hanna Halpern, Restaurangakademien (som främst erbjuder vidareutbildning för restaurangbranschen)

Ser du någon koppling mellan Årets kock och ansökningarna till landets restaurangutbildningar?
– Ansökningarna till gymnasieskolans praktiska utbildningar har minskat kraftigt. Men jag är övertygad om att ansökningarna hade legat på en ännu lägre nivå om inte Årets Kock hade funnits.

– Jag var på ett möte med den tidigare gymnasieminsitern Aida Hadziadic. Hon var väldigt tydlig med att det är branscherna själva som ska arbeta med sin image så att fler söker till de praktiska utbildningarna. Hon tyckte att Årets Kock var ett bra exempel på hur branschen arbetar med sin image.

Tror du att Årets Kock påverkar intresset för att utbilda sig till kock, i så fall på vilket sätt?

– Genom Årets Kock blir kockyrket omnämnt på ett positivt sätt. Det finns många utbildningar som unga inte ens funderar på eftersom de inte finns på deras näthinna.

Vilken betydelse har Årets Kock för branschen i dag – hur ser du på dess status och förmåga att attrahera nya talanger?

– Jag tycker definitivt att förändringen som tävlingen har genomgått de senaste åren är till det bättre. Det är svårare att vinna, vilket också visar på den bredd kunskaper som en kock måste ha. Det ger respekt för kockyrket.

Ragnhild Bolin, adjunkt, Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan, Örebro universitet

Ser du någon koppling mellan Årets kock och ansökningarna till landets restaurangutbildningar?

– Det finns ingen direkt koppling till Kulinarisk kock-programmet på Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan, eftersom tävlingen riktar sig mer mot kockar som är verksamma i måltidsbranschen än till studenter och nyblivna kockar. Men tävlingen kan bidra som inspiration och mål för sökande, studenter och alumner.

Tror du att Årets Kock påverkar intresset för att utbilda sig till kock, i så fall på vilket sätt?

– Årets Kock är en plattform för restaurangbranschen som höjer statusen för yrket både medialt och kunskapsmässigt, men det är inte särskilt stort fokus på utbildning.

– En viktig aspekt i Restaurang- och hotellhögskolans utbildningar är att få studenterna att förstå att kockyrket inte bara handlar om att bli stjärnkock, utan att de utvecklas till medvetna matlagare som kan göra skillnad när det gäller stora samhällsutmaningar som miljö och hälsa.

Vilken betydelse har Årets Kock för branschen i dag – hur ser du på dess status och förmåga att attrahera nya talanger?

– Den är positiv för branschen på olika sätt. Den höjer yrkesstatusen, främjar nätverkande, lyfter fram goda förebilder och har inspirerat till andra nationella tävlingar som höjer kunskapen och intresset för måltider på olika sätt.

– Är man manlig kock och har en tävlingsådra så är det en väldigt bra arena att synas på, men tävlingen har svårt att attrahera kvinnliga talanger. Det är en viktig framtida utmaning.

Lena Flodin, utbildningschef Yrkesakademin Yrkeshögskola.

Tror du att Årets Kock påverkar intresset för att utbilda sig till kock, i så fall på vilket sätt?

– Tävlingarna har absolut betydelse för att synliggöra yrket. Genom att oerhört kompetenta, engagerade personer deltar och exponeras i tävlingarna ökar det intresset och sätter mathantverket på kartan, men kanske är det en annan sak att faktiskt ta steget att välja en inriktning som ska leda till ett jobb i en restaurang?

– Kärnfrågan, hur fler unga ska vilja bli en del av denna fantastiska bransch, är en övergripande fråga som behöver knäckas i flera steg. Hur kan vi attrahera, rekrytera och behålla fler talanger. Precis som i alla branscher behöver vi visa på utvecklingsmöjligheter och karriärvägar. Här kan vi göra mer genom att utveckla vår samverkan, inom branschen men kanske ännu mer tillsammans med andra branscher och sedan kommunicera detta.