Annons

The Winery kan inte fylla rummen för trängselreger

zoom Foto: The Winery
Foto: The Winery
NYHETER. Destinationshotellet The Winerys bokningar har ökat sedan reserestriktionerna lättade. Men för att kunna hålla på trängselreglerna i restaurangen kan man bara fylla 60 procent av hotellrummen. ”Jag vill se en förlängning av stödåtgärderna, vi får extrema underskott”, säger vd Claes Anerud. 
Annons

Som för hela den svenska besöksnäringen har våren varit minst sagt tung för destinationshotellet The Winery i Solna utanför Stockholm. Samtliga stora evenemang avbokades tidigt när krisen slog till, och affärsgästerna försvann över en natt.

– April var katastrof, från andra veckan i mars så gick det bara nedför, säger vd Claes Anerud.

I början av maj började lite privatbokningar trilla in under helgerna medan hotellrummen på vardagarna fortfarande ekade tomma.

Sedan beskedet om de lättade reserestriktionerna presenterades den 4 juni har man sett att även en del affärsgäster har börjat komma tillbaka.

– De tre senaste dagarna har vi bokat in 120 rum för juni, och den bokningstakten har vi inte sett sedan i februari, säger Claes Anerud.

Men för ett destinationshotell som The Winery där samtliga hotellgäster äter på hotellets restauranger och spenderar tid i hotellet ytor, uppstår ett problem med att kunna hålla trängselreglerna, vilket bland annat betyder att vartannat bord måste stå tomt.

–På grund av trängselreglerna kan vi bara ta emot hälften av gästerna i restaurangen, och tio istället för 30 personer på vinprovningarna. Så trots att efterfrågan på hotellrum har ökat så kan vi inte fylla mer än 60 procent av rummen.

De lättade reserestriktionerna har nu ökat trycket på både privat- och affärsbokningar.

– När vi äntligen har möjlighet att fylla hotellet så kan vi inte. Att driva hotellbusiness nu är som att balansera på ett rakblad.

Att Folkhälsomyndighetens regler efterlevs är ju viktigt för att minska smittspridningen, så vad skulle du vilja se från regeringens håll?

– Jag vill se en förlängning av de stöd som finns, jag förstår inte att regeringen tror att de stöd som kommit räcker, för det gör de inte på långa vägar. Att tro att det är tillräckligt att bara släppa reserestriktionerna är att leva i en bubbla, från att ha varit en mycket sund verksamhet lever vi nu med extrema underskott, säger Claes Anerud.