Annons

Titti Qvarnström guidar till Malmö som matstad

zoom Mycket har hänt i Malmös matflora sedan Titti Qvarnström flyttade hem.
Mycket har hänt i Malmös matflora sedan Titti Qvarnström flyttade hem.
NYHETER. Michelinkocken Titti Qvarnström flyttade hem till ett Malmö som krossade kulinariska drömmar och stängde ner klockan sex varje dag. Nu har det gått sju år och staden har blivit en gastronomisk hubb att räkna med. Något som kocken stolt ska visa upp och guida till i en ny bok. 
Annons

Du ska göra boken ”Malmö Cooking: Min stad – vår mat”, om stadens matutbud och dess kreatörer. Hur kom själva idén upp? 

– Malmö har varit något av en underdog i matsammanhang. Mathantverkarna har följt sina egna övertygelser, inte passat in i de rådande trenderna i huvudstäderna och därmed inte fått den uppmärksamhet och det erkännande som matstaden förtjänat. Jag har länge velat göra en bok för att lyfta dessa eldsjälar. Äntligen är tiden mogen!

 

Hur skulle du beskriva Malmö som matstad 2016?

– År 2016 är Malmö en sprudlande matstad och till och med de svårflörtade malmöborna börjar få upp ögonen för vad som händer utanför den egna dörren – det vill inte säga lite, för utan stamgäster – ingen levande matstad. Massor av nydanande projekt dras igång med mat som gemensam nämnare. 

 

… och om du jämför med för 10 år sedan?

– När jag flyttade tillbaka hem till Malmö för drygt sju år sedan möttes jag av en stad som krossade kulinariska drömmar, där livet dog efter klockan arton på eftermiddagen. Innan jag startade ett levande kocknätverk i Malmö Cooking, matvandringen ”Matnatten” och bland annat hjälpte till att sätta Malmö på kartan med stjärnan var det ett i det närmaste hopplöst tärande klimat för mathantverkare i och utanför krogköken.

 

Har du tips på undangömda kulinariska juveler i Malmö som inte riktigt fått den uppmärksamhet de förtjänar?

– Hoddorna bakom Tekniska museet är et ständigt bortglömt smultronställe för färsk och färskrökt fisk. Annars är det människorna bakom grytorna som är värda att följa runt i staden i nya projekt man bör absolut inte missa Niklas Wernerheims Papi’s i den nya saluhallen eller Dessertmästaren Joel Lindqvists Mat och chokladstudio där allt är möjligt.

 

Tre Malmörestauranger fick stjärnor i Guide Michelin sist. Ditt Bloom in the Park var en av dem. Tror du att det kan komma att bli fler vid nästa guidelansering?

– Jag hoppas att ytterligare några Malmörestauranger får äran att stoltsera med en stjärna men Guide Michelin har mer än stjärnor att bjuda på. Till exempel utmärker sig Sture och Bastard som inspektörernas favoriter när det kommer till värde för pengarna och ytterligare 11 restauranger upplevs så charmiga att de bara måste omnämnas i guiden även utan stjärna.