Annons

Tomas Ledin bygger ut sitt musikslott

zoom Slottsägare och artist. Tomas Ledin invigde sin musiklounge på Hesselby slott.
Slottsägare och artist. Tomas Ledin invigde sin musiklounge på Hesselby slott.
NYHETER. Under torsdagen invigdes artisten Tomas Ledins nya musiklounge på Hesselby Slott. Syftet med satsningen är att bygga vidare på slottets musikhistoria och att erbjuda gästerna nya aktiviteter. 
Annons

Tomas Ledin har ägt Hesselby Slott sedan 2010 tillsammans med Torbjörn Blomqvist. Redan från start har ambitionen varit att skapa en plats med fokus på svenska musiktraditioner. Och investeringen i den nya musikloungen är en del av satsningen.

Två studios och bar

– Det känns jätteroligt att det är klart. Loungen är ett fantastiskt sätt att förstärka musikkopplingen till slottet. Den blir ett komplement till det vi försökt skapa från första början, säger Tomas Ledin.

Slottets musiklounge består av två inspelningsstudior med egen lounge och bar. Här kan gästerna sjunga och spela in egna låtar, i ett upplägg som påminner om karaoke. Den som har varit på ABBA-museet känner igen konceptet.

– Jag blev på gott humör när jag kom in i den nya loungen, det är en skön miljö. Tänk en konferensgrupp som jobbat en hel dag och som sedan kan koppla av med sång.

Slottets musikhistoria lockade

Att bli slottsägare var till en början inget som lockade Tomas Ledin. Men slottets musikaliska historia fick honom att ändra sig.

– Först tänkte jag ”absolut inte”. Skälet till att jag sedan blev intresserad av slottet var att jag förstod att det fanns en musikhistoria här. Att bland annat Bellman var besökare fascinerade mig. När vi köpte slottet tog vi fasta på den historien.

Hesselby Slotts musikaliska historia sträcker sig tillbaka till 1700-talet, då Carl-Michael Bellman slog an sina strängar som middagsunderhållare hos slottsfamiljen Bonde. Och musiken är närvarande på fler sätt i byggnaden, ett exempel är Polarsalen, där det hänger porträtt på alla som under åren fått ta emot Polar Music Awards.

Ny festival i vår

Ett av de årliga evenemang som arrangeras på slottet är Stockholm Folk Festival med kända artistnamn. Nu planeras fler musikaktiviteter, en av dem är Hesselby Kammarmusikfestival som flyttar in på slottet den 2-6 mars.

– Sedan fyra år tillbaka går Stockholm Folk Festival av stapeln här. Då har vi sex scener och ett hundratal artister. För att förstärka musiken på slottet har vi jobbat stenhårt i två år för att även få till kammarmusikfestivalen, och nu händer det snart, säger Tomas Ledin.

Kommer du själv att spela in något i musikloungen?

­– Jag kommer säkert att komma hit med några kompisar en kväll. Men det är ju en lite enklare studio som inte är gjord för den typen av inspelning.