Annons

Toppsommar för fjällturism: ”Många tröttnar på solstolen”

zoom STF Helags Fjällstation ökade med 19 procent i gästnätter. Nu planeras utbyggnad av faciliteterna för att möta efterfrågan.
STF Helags Fjällstation ökade med 19 procent i gästnätter. Nu planeras utbyggnad av faciliteterna för att möta efterfrågan.
NYHETER. Fjällturismen slår nya rekord i sommar. Enligt Svenska Turistföreningens statistik har bokningstrycket på fjällstationerna aldrig varit högre. För ökningen står ett växande antal vandrare – i alla åldrar. 
Annons

– Vi ser en ökning i antalet gästnätter på fjällstationerna. Det beror på den enorma efterfrågan på vandring bland både unga och lite äldre. Populärast under semestern är att besöka släkt och vänner, men sedan kommer vandring, det gäller i hela Sverige, säger Jenny Engström, pressansvarig på Svenska Turistföreningen.

Positivt för augusti

Under juli månad ökade antalet gästnätter stort hos anläggningarna i Jämtland och fjällstationerna i Lappland låg på en stabil nivå efter förra årets rekordsäsong. Även bokningsläget för augusti ser positivt ut, rapporterar flera av STF:s fjällstationer.

– Framförallt i Jämtlandsfjällen har det varit otroligt mycket folk. Fjällstationen Helags ökade med nästan tjugo procent jämfört med juli förra året. Kebnekaise hade en rekordsommar ifjol och har gått ned lite. Och säsongen fortsätter, lederna är öppna hela september, så bokningsläget ser fantastiskt ut.

Jenny Engström säger att det är flera faktorer som påverkar det ökade antalet vandrare i fjällvärlden.

– Jag tror att intresset för natur växer och många har tröttnat på att bara slöa i solstolar under semestern. Vi ser att alla fjällmaraton som arrangeras i sommar blir uppbokade på nolltid, att springa och cykla i fjällen kommer stort. Skistar ser en jätteökning av personer som åker upp i liftarna på sommaren, både cyklister och vandrare.

Vandring blir allt trendigare

En annan trend är att allt fler bokar guidade turer på fjället, allt från ungdomar till lite äldre vandrare.

– Många som inte är uppfödda i vandringskängor ser att de kan bo på en fjällstation och göra dagsturer, och sedan äta och dricka gott. Det arrangeras mängder av guidade vandringar, bland annat anordnas det turer för 55 plus och för ungdomar i grupp på Kungsleden. Under säsongen vandrar cirka 18 000 personer längs leden, säger Jenny Engström.

Ytterligare ett tecken på det ökade trycket i fjällvärlden är att STF hade över 300 sökande till en kurs för stugvärdar, med plats för 20 personer.

En av de anläggningar som sticker ut i besöksstatistiken är STF Helags Fjällstation. 

– Det var rekordmycket folk den helgen, fyra gånger mer än förra säsongen. Och i juli ökade vi med 19 procent i gästnätter jämfört med förra året, säger platschefen Emma Frisell.

Varför går det så bra?

– Det är en kombination av bra väder och den stora hälsotrenden just nu, många vill röra på sig. Det ökade antalet besökare gör att vi måste utöka, vi har en ny restaurang och nu ska vi bygga ut toaletter, duschar och bastu. Det är på agendan.