Annons

Årets Kock: Tredje gången gillt för Martin Moses: ”Äntligen revansch!”

zoom
Tre är ett magiskt nummer. För nu är tre dagars intensivt tävlande slut. Och det blev på Martin Moses, 37, tredje finalförsök som han kammade hem den ärofyllda titeln.
Annons

– Jag mår fantastiskt bra. Lite ont i kroppen bara, säger Martin Moses och tar en stor klunk vatten. 

Det regnar guldkonfetti över kocken som står stadigt med ett brett leende på läpparna. I dagarna tre har han behållit sitt lugn. Men strax överrumplas han av ett hav vita kockhattar som lyfter kocken för en segerhiss.

Dagens matlagning har kretsat kring ostron, broccoli, potatis och vaktel. Han var en en av de fyra som gick vidare efter gårdagens semifinal, men också den som hade lägst poäng. Idag fick han fullpott på både råvarukorgen och vaktelrätten.

Men själv har Martin Moses levt på Vasaloppsdiet de senaste dagarna.

– Jag har bara ätit bananer och blåbärssoppa så just nu ser jag faktiskt fram emot champagne och fast föda. Vi har inte hunnit med att äta något ordentligt.

Du tog silver förra året och var ju väldigt nära en vinst. Har du drivits av någon slags revanschlusta? 

– Väldigt mycket, det är den som gett mig fokus. Man vill inte stå där kvar bland två och inte få sitt namn uppropat. Det är ingen rolig känsla. 

Men nu blev det tredje gången gillt. Hade du kunnat vänta dig detta?

– Hoppats har jag gjort, eller tja, lite väntat var det väl. 

Vad är du mest nöjd med under dagens prestationer?

– Att jag höll jämn nivå. Ja, jag var sist igår men det var små marginaler och det lärde jag mig förra året då jag ledde efter första dagen. Och då kanske jag spelade lite safe och inte vågade utmana mer, men nu visste jag det i år. Ingen kommer ihåg en fegis. Jag var tvungen att utmana mer. 

Vad har varit tuffast med hela tävlingen?

– Det blir långa dagar. Mycket fokus och väldigt lite mat. Det tar på krafterna. 

Du jobbar med juryordförande Stefan Karlsson, på hans restaurang. Skulle du säga att det gett dig ett försprång? 

– Nej för då hade jag inte förlorat med ett poäng förra året. Jag tror han bedömer nog mig hårdare än de andra, liksom. 

Kommer du nu att ta dig an någon slags mentorroll och få fler att tävla?

– Absolut kan jag tänka mig det, man fått bidra med den kunskapen man har. Det finns ju dessutom flera andra tävlingar än denna som du kan ställa upp. i. 

Skulle du kunna tänka dig att ställa upp i någon annan tävling, typ Bocuse? Alexander Sjögren, som nu kom trea, har ju tävlat i båda tävlingarna till exempel.

– Nej, inte som det känns nu. Det tar för mycket tid från annat, från vardagen, jobb och familj. Utan min familj hade jag aldrig stått här. 

Tävlingen Årets Kock tappar i antal när det kommer till ansökningar. Totalt 64 i år, ett litet hack uppåt från förra årets 57. Och väldigt få kvinnor söker. Du som har insikt inifrån kulisserna, vad tror du man skulle kunna hitta för lösningar?

– Det är en tuff tävling, inte fysiskt krävande så men du måste kunna mycket olika saker och det ser man ju och även snittåldern höjs ju. Det såg man tydligt i år, vi var alla lite äldre. De yngre kanske inte känner sig redo ännu men det enda sättet att få tävlingserfaranhet är att tävla. Även om man inte vinner, första, andra eller tredje gången… Man måste gilla hela den här4 cirkusen att stå här framme och pusha sig själv.

Vad är din plan nu?

– Jag vet inte, ha ha. Jag har inte funderat så mycket över det. 

Du är lika lugn nu som under tävlingen. Det är något som vi som följt dig noterat, att du varit väldigt stabil och ostressad i alla moment.

– Ja men jag är väldigt lugn. Jag vet vad jag kan och litar på det. Med åren har jag blivit säkrare på att det jag gör håller hela vägen och att man har en bra dag.

Hur ska du fira?

– Med champagne, fast föda och vila. 

Under fredagskvällen fortsätter firandet med en bankett för särskilt inbjudna. Årets Kocks vd Andreas Stenberg sammanfattar årets tävling som mycket bra.

– Det har varit extremt spännande. Martin Moses låg sist igår och lyckades vända, säger han.

Antal ansökningar till tävlingen var 64 i år. Vi har tidigare pratat mycket om hur få kvinnor som känner sig lockade. Hur ska ni vända trenden att färre söker sig till Årets Kock?

– Det var högre antal i år jämfört med förra året, 64 mot 57. Min förhoppning är att det ska fortsätta stiga. Vi har tagit in Årets Kockelev som långsiktigt ska stimulera flera till att söka och det är ett av våra initiativ, säger Andreas Stenberg.

Och även om finalen utgjordes av fyra manliga tävlanden så dominerade en ny generation kvinnliga kockar i rollen som commis, medhjälpare till kocken. Här jobbade Tilda Pettersson, Sophie Törnquist och Thilda Mårtensson tillsammans med Mark Gleendon Stenberg. Det blev Thilda Mårtensson som knep titeln ”Årets commis”. För henne var detta en uppvärmning inför en deltävling till San Pellegrino Young Chef Award som den unga kocken tävlar i under november.