Annons

Innovativ vinservering kan höja krogupplevelsen

zoom Vin på kran är en av de växande vintrenderna, enligt vinexperterna. Foto: Ekstedt/Colourbox
Vin på kran är en av de växande vintrenderna, enligt vinexperterna. Foto: Ekstedt/Colourbox
TREND. Kan vin på karaff vara den nya sharing-trenden? Kan ett vin smaka bättre om det serveras i ostronskal? Det och mycket annat diskuterades när krögaren Niklas Ekstedt bjöd in till ett samtal om hur restaurangvärlden kan modernisera sättet att servera vin på.
Annons

Först: ett ostron toppat med rökt äpple.

Slurp.

Två sekunder senare: ostronskalet fylls med ett par centiliter av det spontanjästa röda vinet Alea Jacta Est från Le Coste i Lazio.

Slurp!

Den uppseendeväckande vinserveringen är inte bara ett sätt att flörta med den klassiska ostron- och vinägerkombinationen, den är också en effektiv konversationsstartare.

– Det här vinet är otroligt speciellt, så nära vinäger ett vin kan komma, men det visar att vin också kan fungera som en smaksättare som inte bara kompletterar utan också förhöjer smaken på maten, säger sommelieren Maximilian Mellfors, till vardags på vinbaren Tyge & Sessil.

Större upplevelse av vinet

Vi befinner oss på restaurang Ekstedt i Stockholm och är här för att diskutera hur vin kan serveras på finkrogen för att restauranggästerna ska få en större upplevelse.

– Vi har gjort ett stort förändringsarbete på Ekstedt de senaste åren och vill se till att vinet ligger lika mycket i framkant som gastronomin, säger Niklas Ekstedt.

Tillsammans med bland andra vinjournalisten Mikael Mölstad och Maximilian Mellfors har han bjudit in ett 20-tal vinintresserade för att diskutera ämnet över en vinlunch.

Huvudrättens piggvar med libbsticka serveras med en cabernet franc från Australien.

– Det är inget traditionellt fiskvin, men jag ville plocka fram det örtiga i rätten. Sedan är det alltid roligt att dricka rött till fisk, säger Maximilian Mellfors.

Sharing-trend på vin

En av de senaste årens stora trender i restaurangvärlden är smårätter och rätter som är avsedda att delas mellan flera. Nu märks trenden även i vinvärlden, till exempel i form av vin på kran (som gör det möjligt att servera mindre glas) och coravin (ett dekanteringshjälpmedel som gör det möjligt att hälla upp en mindre mängd utan att det som är kvar i flaskan kommer i kontakt med syre).

Mer vin på karaff

Mikael Mölstad slår gärna ett slag för ett annat sätt att servera mindre mängder vin: på karaff.

– Med mindre karaffer på ett par deciliter kan man ta in dyrare viner och låta alla runt bordet få smaka. Det blir som en sharingmeny, fast med vin.

Lunchen avslutas med en dessert av jordärtskocka, blåbär och svartvinbärsblad, serverad med en dryck av jasminte, älgört och rabarber – samt en diskussion om alkoholfria dryckesalternativ.

– Varför kallas det alltid alternativ, frågar Mikael Mölstad retoriskt. En alkoholfri dryck kan vara väldigt lik upplevelsen av ett vin, det kan ha både syra och beska som förstärker smaken på maten. Jag hoppas att vi inte gör så stor skillnad på det alkoholfria i framtiden.