Annons

Trots hemestertrend – tuff sommar för besöksnäring i fjällstäderna

zoom som är en av tre delägare till Multi Challenge. Foto: Multi Challenge" />
"Vi är väldigt beroende av turismen i Östersund", säger Nicklas Edin
som är en av tre delägare till Multi Challenge.
Foto: Multi Challenge
NYHETER. Hemester-rush i fjällen och en stark outdoor-trend bäddade för en sommar av upphämtning för besöksnäringsaktörer på fjällnära destinationer. Men bortfallet av norska turister har blivit påtagligt i städerna.
Annons

För fjällanläggningarna blev sommarsäsongen ett visst plåster på såren efter en tung vinter. Men för företagen inne i fjällnära städer har det fortsatt varit uppförsbacke. Ett av Sveriges största nöjescenter Multi Challenge samlar aktiviteter som gokart och klättervägg under samma tak som restaurang, kafé och vandrarhem. De har drabbats hårt av Norges stängda gränser.

– Vi är väldigt beroende av turismen i Östersund och ser vanligtvis många norrmän hos oss, runt 50 procent av våra besökare kommer från Norge. Men det har helt uteblivit den här sommaren i och med de stängda gränserna, säger Nicklas Edin som är en av tre delägare till Multi Challenge.

Tappat 50 procent av intäkterna

En annan kategori av besökare som har fallit bort är de 50-tal skolklasser som brukar besöka nöjescentret i början av sommaren.

– Dessa två kundgrupper är de viktigaste vi har, så situationen har drabbat oss hårt. Från januari fram till nu har vi totalt tappat 50 procent, och under högsäsongen handlar det om ett tapp på upp till 70 procent. Detta kommer givetvis påverka helårsresultatet, men det är svårt att säga hur mycket innan vi vet vad som händer med det statliga stödet framöver, säger Nicklas Edin.

Det osäkra vädret i juli månad gjorde ändå att svenska turister och lokala besökare sökte sig till Multi Challenge när sol och bad inte var aktuellt. Nicklas Edin berättar att företaget har anpassat verksamheten efter läget och sett till att lokalens 5 500 kvadratmeter använts till sin fördel.

Kör på med expansionsplaner

Multi Challenge var sedan tidigare mitt uppe i planeringsfasen av en stor utbyggnad och expansion av verksamheten. Företaget ska ta över en 1 200 kvadratmeter stor grannlokal som ska rymma bowlinghall, shuffleboard och nya festlokaler. Detta projekt kommer att fortsätta enligt plan trots rådande situation.

– Det är en så pass stor satsning som både vi och fastighetsägaren investerat för många miljoner i för att inte fortsätta köra på, förklarar Nicklas Edin och fortsätter:

–  Vi har goda förhoppningar för hösten. Samtidigt kan vi inte säga någonting om vad som händer med krisen framåt eller om vårt grannland Norge kommer släppa på restriktionerna.