Annons

Turistsverige lockar allt fler – flest utländska gäster från Tyskland

zoom Antalet gästnätter i Sverige ökade med 5 procent jämfört med samma period 2018. Foto: Colourbox
Antalet gästnätter i Sverige ökade med 5 procent jämfört med samma period 2018. Foto: Colourbox
NYHETER. Under sommarmånaderna ökade antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige med 5 procent jämfört med samma period i fjol.
Annons

När Tillväxtverket publicerar de preliminära inkvarteringssiffrorna för sommarmånaderna juni-augusti ser det mycket ljust ut för svensk besöksnäring.

Antalet gästnätter i Sverige ökade med 5 procent jämfört med samma period 2018.

Antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige var totalt 29,4 miljoner under juni-augusti. Den största ökningen kom från svenska besökare och låg på 6 procent under perioden. De utländska gästerna stod för en ökning med 2 procent.

De tre sommarmånaderna står för omkring 40 procent av gästnätterna under helåret, enligt SCBs siffror, som publiceras av Tillväxtverket.

Flest utländska gäster kom från Tyskland, därefter från Norge och Danmark. På senare år har allt fler gäster från USA sökt sig till Sverige, en trend som ser ut att hålla i sig. De amerikanska gästnätterna ökade med 14 procent. USA är nu Sveriges femte största utlandsmarknad.

Hotell står för majoriteten av gästnätterna, där boendet ökade med 8 procent jämfört med samma period året innan. Gästnätterna på vandrarhem ökade med 2 procent och stugbyar med 5 procent.

Läs inkvarteringsstatistiken i detalj här.