Annons

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

zoom Känt från tv. Gullmarsstrand Hotell & Konferens är en av inspelningsplatserna för serien Saltön.
Känt från tv. Gullmarsstrand Hotell & Konferens är en av inspelningsplatserna för serien Saltön.
INBLICK. Tystnad, tagning! Tv-serien Saltön lockar turister till Skaftö i Bohuslän.
Annons

Säsong fyra av Viveca Lärns romansvit om Saltön visas just nu på SVT och stora delar är inspelade på Skaftö i Lysekils skärgård. Och det lockar nyfikna besökare.

– När Saltön först hade premiär 2005 kom det busslast efter busslast med besökare hit och vi togs lite på sängen då. Serien har också blivit väldigt populär i Norge, vi har inga siffror, men vi upplever att vi har många norrmän här nu, säger Margareta Anderberg, Destination Skaftö.

 

Guidade turer

I serien dyker karaktärer som den mystiske biodlaren MacFie, baddräktsmiljonären Philip O’Don och tobakshandlaren Blomgren upp. Besökarna lockas till platserna som karaktärerna håller till på i serien.

– Det finns en nyfikenhet bland besökarna att åka till de platser som nämns i serien, vi får frågor om var läkarvillan ligger och hur man hittar till Lilla Hunden, seriens ikoniska restaurang, säger Katarina Merlander, turistinformatör på Lysekils Turistbyrå.

Hur jobbar ni på turistbyrån med detta?

– Vi har en folder och i somras arrangerades en utställning, där Viveca Lärn bidrog med texter. Det finns även guidade turer på temat, som vår samarbetspartner Destination Skaftö håller i, säger Katarina Merlander.

De flesta besökarna åker till Fiskebäckskil, där Gullmarsstrand Hotell & Konferens ligger. Maria Kjellsson, vd för anläggningen, välkomnar dem.

– Flera av delarna är inspelade hos oss, som entrén till seriens spa, sviten som huvudkaraktären Sara bodde i, matsalen där man firade midsommar och Sinnenas Havsbad där Sara hade picknick.

 

Serien sprider bild av orten 

Hotellet har byggt ett paketerbjudande, med seriefrälsta besökare som målgrupp.

– Vi spinner mycket på serien, vi har tagit fram ett Saltö-paket lagom till seriestarten, med middag och boende och ett cykelkit med picknickkorg. Vi har också en karta där vi skrivit om de olika platserna i serien.

Vad betyder serien för er?

– Programmet har fantastiska tittarsiffor och det ger en positiv bild av hela destinationen. Folk tittar nu på den nya säsongen och kanske blir de sugna, så till nästa vår och sommar kan det ge effekt för oss, säger Maria Kjellsson.