Annons

Två medaljer för Sverige i yrkes-VM

zoom Prisade Evelina Fäldt arbetar på Mat & Destillat i Lund
Prisade Evelina Fäldt arbetar på Mat & Destillat i Lund
NYHETER. Hotellreceptionisten Emma Billsten och Evelina Fäldt, som tävlade inom servering, tilldelas varsin Medallion for Excellence vid årets upplaga av Yrkes-VM.
Annons

56 länder tävlar i yrkes-VM, som i år går under namnet World Skills Competition 2022 Special Edition. Att årets upplaga fått tillägget special edition beror på att den arrangeras i femton olika länder, istället för som vanligt i ett enda värdland. När pandemin satte stopp för tävlingen i Shanghai, delades arrangörsskapet upp. 

I Sveriges yrkeslandslag ingår i år sjutton yrkesskickliga unga under 23 år, som tävlar i femton olika yrken. Mästerskapen pågår fram till den 26 november och bland de svenskar som hittills tävlat klart märks Evelina Fäldt, som tävlade inom servering, hotellreceptionisten Emma Billsten som studerar på Swiss Hotel Management School och kocken Love Dahl. 

I år blev det ingen pallplats för någon av dem, men väl Medallion for Excellence till både Evelina och Emma som kom på sjätte respektive sjunde plats. Utmärkelsen tilldelas tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och som lyckats samla in höga poäng.

22-åriga Evelina Fäldt, som tävlade i Luzern i Schweiz, hade laddat och förberett sig länge inför tävlingen.

Sedan början av sommaren var det riktigt hård träning och de sista två månaderna var det fullt fokus. Jag har tränat väldigt mycket tillsammans med min coach Markus Nyberg, som är min chef på restaurangen Mat & Destillat i Lund där jag jobbar. Vi har setts nästan varje dag. Jag tränar också varje dag i mitt jobb där jag kan göra många av tävlingsmomenten under service. Det har hjälpt jättemycket, det blir mer på riktigt. 

Hur var det att tävla?

Väldigt kul! Det är intensivt och det gäller att kunna fokusera under alla fyra dagarna. Jag hade en tjugo minuters promenad till mässan på morgonen. Då passade jag på att ladda och gå in i mig själv. Jag försökte ta en dag i taget och fokusera på vad som skulle hända den dagen. När man väl tävlar handlar det mycket om att prioritera rätt saker. 

Var det något särskilt som avgjorde att du fick medalj? 

Det är svårt att säga, eftersom det är fyra dagar med väldigt många olika moment. Men jag skulle säga att min förmåga att få gästerna att trivas är min främsta styrka. Mitt fokus är att hjälpa dem att få en bra upplevelse. Det är också det jag själv söker efter när jag går till en restaurang, säger Evelina.

Mästerskapen öppnade nya dörrar

Under mästerskapen finns många möjligheter för de tävlande att knyta nya kontakter. Att träffa de andra deltagarna är en stor del av upplevelsen och något som Evelina lärde sig mycket av. Hon fick även insyn i hur arbetslivet fungerar i andra länder.

– Många av de andra tävlande använder tävlingsmomenten mycket mer i sitt dagliga jobb än vi gör i Sverige. Som att flambera vid bordet till exempel eller skära upp kött och fisk, det är inte lika vanligt på svenska restauranger. Och sedan skiljer det sig även hur man går vidare från utbildning till arbete och vilka slags titlar som finns. I Frankrike till exempel kan man gå direkt från skolan till att bli butler.

Att arbetsmarknaden just nu skriker efter kompetens är något Evelina känner av. Hon menar att dagens situation både gör att många söker sig till restaurangbranschen, samtidigt som duktig och erfaren personal snabbt rekryteras. Själv kan hon tänka sig att prova på att arbeta i andra länder och märkte hur mästerskapen öppnade nya dörrar.

Jag fick en del förfrågningar och visitkort under tävlingens gång. När tillfälle ges, har jag absolut ett intresse för att ge mig ut och se mer av världen och arbeta utomlands.

Vad händer härnäst?

Om en månad kommer jag att tävla i de polska mästerskapen i servering och nästa år blir det yrkes-EM, Euro Skills i Gdansk. Det ser jag fram emot, säger Evelina.