Annons

Tvåan på ÅK-pallen tar över köket på Upper House

zoom Ola Wallin kommer närmast från SK Mat & Människor. Foto: Upper House
Ola Wallin kommer närmast från SK Mat & Människor. Foto: Upper House
NYHETER. Silvermedaljören i Årets Kock Ola Wallin blir ny kökschef på Upper House Dining i Gothia Towers: ”Det känns väldigt inspirerande att få utveckla något nytt”.
Annons

Det är en prisbelönt kock som 1 november tar över rollen som kökschef på Gothia Towers Upper House i Göteborg. Utöver silvermedaljen han kammade hem i Sverikges mest prestigefyllda kocktävling, blev han under 2018 både Nordisk Mästare individuellt och vann VM-guld i lag med svenska kocklandslaget.

– I början kändes det surt att komma tvåa, men nu när jag landat så är jag jättenöjd. Jag var lite dåligt förberedd, mitt vardagsliv kom emellan och jag hann inte riktigt göra mig redo. I dag känner jag mig ganska mätt på tävlingar, säger Ola Wallin.

Innan sommaren valde hans företrädare Gabriel Melim-Andersson att gå vidare. I och med detta meddelades det att fine dining-delen på restaurangen, som sedan år 2016 har en stjärna i Guide Michelin, tar en paus – och det är Upper House Dining som helhet Ola Wallin nu tar över.

– Det är superkul, det känns väldigt inspirerande att vara med och utveckla något nytt.

 Ola Wallin kommer senast från rollen som kock på SK Mat & Människor. Det som lockade med det nya uppdraget var att ta fram något från grunden.

– I den här rollen finns möjligheten att vara med från början och skapa något spännande. Jag har ju inte börjat jobba ännu och inget är klart, men fokus är att arbeta fram en bärande idé och bygga ett kreativt köksteam. Sedan ska vi tillsammans utveckla detta.

Kan du avslöja någonting om det nya konceptet?

– Det kommer att bli publikt, med det menar jag att det ska vara mycket liv och rörelse, inte så stelt. Vad gäller maten kan jag säga så mycket som att det blir lokala råvaror med influenser från hela världen.

Ola Wallin kan i dag inte berätta när det nya konceptet lanseras – och restaurangen med sin casual dining-del kommer att ha öppet under utvecklingsarbetet.

Vilka är de största utmaningarna med att driva köket på en av Sveriges främsta fine dining-restauranger?

– Det känns snarare sporrande och inspirerande att axla den här rollen, men det finns alltid utmaningar med nya koncept. Vilka det blir i det här fallet vet jag inte ännu.