Annons

Tystnad råder om danstillståndet – som ännu består

zoom Visitas Stefan Lundin tycker att avsaknaden av besked<br />
 kring danstillståndet är bekymmersam. Foto: Visita, Colourbox
Visitas Stefan Lundin tycker att avsaknaden av besked
kring danstillståndet är bekymmersam.
Foto: Visita, Colourbox
NYHETER. Frågan om danstillståndet har blivit en riktig långbänk. Riksdagen var 2016 enig om att kravet för få anordna offentliga danstillställningar skulle avskaffas – men sedan en remissrunda två år därpå har det varit tyst. ”Det borde ha avskaffats för länge sedan och ändå händer ingenting”, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin. 
Annons

Det dansades utanför Riksdagshuset i april 2016. Flera ledamöter på båda sidorna om blocket hade aktivt kampanjat för att det förlegade tillståndet, en gång för alla skulle avskaffas. Nu snart fyra år senare är det i allra högsta grad fortfarande i bruk.

– Den här frågan varit på bordet i så många år och danstillståndet har förlöjligats i olika sammanhang. En sådan reglering borde ha avskaffats för länge sedan och ändå händer ingenting. Det är märkligt, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

En av många regler

Danstillstånd har diskuterats sedan 1920-talet och blossade upp under folkparkstiden: 1956 infördes det för att hålla ordning vid sammankomster som exempelvis konserter. Idag utgör det extra regelkrångel för restaurangägare, vars verksamhet räknas som ”offentlig plats” där det spelas musik som bland allmänheten kan uppmana till dans. Allt från sällskap om tre personer på en pub till en konsert med 3 000 besökare innefattas. Och krögare omfattas redan av en rad andra lagar, alkohollagen till exempel, som berör ordning och säkerhet.

Dags att gå till handling 

I ett debattinlägg 14 januari i år i Sydsvenskan skriver Daniel Wiberg och Helena Fond, Företagarna, att det är ”mycket snack och liten verkstad” när det kommer till regelförenkling för företagare. Förutom danstillståndet nämner de även den omtvistade personalliggaren. ”Det är dags för Ibrahim Baylan att gå från ord till handling” avslutar debattörerna.

När Visita nyligen träffade näringsminister Ibrahim Baylan lyfte man frågan om just danstillståndet.

– Vi påtalade att det är hög tid att det avskaffas. Han kunde inte ge några närmare detaljer kring det, men vi betonade frågan, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

Tystnad sedan 2018

I juni 2018 kom en utredning kring danstillståndet som delvis föreslog att det skulle finnas kvar. Visita var en av flera instanser som svarade med ett remissyttrande under hösten. Men sedan dess har det varit tyst, trots att den promemorian föreslog ett laginförande maj 2019.

[LÄS MER: https://www.besoksliv.se/nyheter/visitas-chefsjurist-avskaffa-danstillstandet-en-gang-for-alla/]

Besöksliv ringde upp Jenny Ferm, ämnesråd vid Justitiedepartementet.

– Det korta svaret är att frågan bereds i Regeringskansliet.

Den här frågan har blivit en riktig långbänk. Kan man säga något om tidsperspektivet?

– Inte i nuläget.

Varför har det tagit så otroligt lång tid?

– Jag kan inte säga mer än att det handlar om resurser och prioritering i alla de frågor vi har att göra med.

Kan ni säga något om var i processen ni är?

– Det kan jag inte kommentera.

Visitas Stefan Lundin kommenterar:

– Det är tydligt att de inte vill släppa några information om var frågan ligger. Det är bekymmersamt för vi ser ett starkt behov att någonting händer.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...