Annons

Ung kocktrio köper unik restaurang

zoom Med ny meny ska Kalle Eriksson och Emil Bäcklin (samt Karl Högstedt) visa att Båthuset har ny regi.
Med ny meny ska Kalle Eriksson och Emil Bäcklin (samt Karl Högstedt) visa att Båthuset har ny regi.
NYHETER. I sommar tar kockarna Kalle Eriksson, Emil Bäcklin och Karl Högstedt över Båthuset i Sigtuna. Deras framgångsrecept ska lagas på närproducerade och hållbara råvaror. 
Annons

Affären gick fort. Emil Bäcklin, Karl Högstedt och Kalle Eriksson fick veta att restaurangen Båthuset var till salu i början av mars – och 1 juni tar de över verksamheten.

– Kalle tittade runt efter en restaurang och när den här dök upp så frågade han mig och Karl om vi ville följa med till ett möte med ägarna. Jag känner Lars Kempe och Torbjörn Ullberg sedan tidigare, jag jobbade hos dem för tio år sedan, så det var ett snabbt beslut och ett solklart ja. Det är en ära att ta över efter dem, säger Emil Bäcklin.

Trion arbetade tillsammans på Sigtunahöjden i fyra år, men sa upp sig tidigare i våras.

– Vi har lång erfarenhet och i det här yrket letar man nya utmaningar. Vi trivdes på Sigtunahöjden, men det här är en annan grej, att få jobba för sig själv är en dröm. Och Båthuset är en anrik restaurang med gott rykte, så det finns en kundkrets.

Hela råvaran ska användas

Emil Bäcklin berättar att trion kommer att växla roller i restaurangen. Men inledningsvis ska han ansvara för köket medan Kalle Eriksson och Karl Högstedt tar hand om matsalen. Kalle Eriksson går just nu en sommelierutbildning och kommer att sköta dryckesbiten.

Till en början ska de inte göra några större förändringar i lokalen. Det är istället i menyn de tänker visa att restaurangen öppnar i ny regi.

– Vi ska jobba med bra produkter från närområdet, till exempel vårlamm från Järinge gård. Och vi kommer att ha fokus på säsongsråvaror, och på att ta vara på hela råvaran. Exempel på rätter är tartar på nöt, lamm och vitsparris. Vi vill också köra vidare på det tema som Lasse och Torbjörn haft, med fisk och skaldjur.

Restaurangen är ett fartyg, hur påverkar det ert arbete?

– Det är begränsade ytor så det gäller att få till varje kvadratmeter och hitta lösningar för förvaring. Det handlar om att noggrant planera varuinköp, eftersom vi har ett begränsat lager. Om vi får större grupper så kan inte alla stå i fören, då lutar båten. Och vi måste också vara noga med att stänga av kranen och se till att alla pumpar fungerar, så det inte blir sänka skepp.

Vad har ni för mål med satsningen?

– Vi vill kunna livnära oss på det här. Och det ska vi göra genom att driva en bra kvarterskrog som folk återkommer till. Det ska också vara värt en resa hit, eftersom maten och atmosfären är unik.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren