Annons

Två stjärnskott i SM-finalen av Unga bagare

zoom Alice Olsson och Tindra Lundegård.  Foto: Natalie Greppi
Alice Olsson och Tindra Lundegård. Foto: Natalie Greppi
NYHETER. På onsdag gör sju finalister upp om titeln Sveriges bästa unga bagare 2022. Besöksliv har tagit tempen på två av de tävlande.
Annons

– Jag har en enorm vinnarskalle och det är klart att man ger sig in i det här för att vinna.

Orden kommer från 19-åriga Alice Olsson som bor i Nybro och går bagare och konditor-utbildningen vid yrkeshögskolan i Kristianstad. Hon är också en av sju tävlande som tagit sig till finalen i SM Unga bagare som avgörs i Göteborg den 16 mars.

Även om hon känner sig redo, tror på sig själv och tycker det ska bli jättekul medger hon också att hon känner en viss nervositet inför att på fem timmar skapa bakverk i fem kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd.

– Det svåraste är tiden. Jag har övat mycket hemma men det är en annan sak att komma till ett nytt ställe där man inte vet hur det fungerar. Det är det stora orosmomentet.

Drömmer du om bröd på nätterna?

– Där satte du ord på mina känslor just nu. Det blir lite mindre sömn än vanligt, skrattar hon.

Har lärt sig från grunden

Även 19-åriga Tindra Lundegård, som bor i Södertälje och Kristianstad och studerar till bagare och konditor vid yrkeshögskolan i Kristianstad, är med och tävlar i Göteborg.

För henne föddes intresset för bakning tidigt i livet.

– Under hela min uppväxt har det bakats tårtor när det varit kalas för släkten. Min mamma har alltid varit emot att köpa bröd och istället förespråkat att man ska baka. Det har gjort att jag lärt mig från grunden hur man gör. Det har alltid funnits med mig och när jag blev äldre tog jag över tårtbakningen från de andra i släkten.

Hon har aldrig tidigare tävlat, men fick ändå en viss insyn då hon assisterade Kasper Kleihs när han tog hem titeln Årets konditor 2021.

– Då såg jag hur viktigt det är med planering. Jag är själv en planerare och behöver ha allt strukturerat och nedskrivet.

Vilken betydelse har tävlingen, för dig?

– Jag har inte riktigt landat i det än. Blir jag topp fyra skulle det självklart vara en helt ny erfarenhet. Men det tar vi då, om det skulle hända. Fast oavsett hur det går kommer jag att vara stolt över att ha varit med i finalen, säger hon.

Utöver titeln som svensk juniormästare så står flera platser till Svenska Juniorbagarlandslaget på spel. Plats ett till fyra bildar tillsammans det landslag som representerar Sverige i VM för unga bagare.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...