Annons

Urban Deli ska flytta ut restaurangen till gatan

zoom Blir serverad ute – på gågatan. Här får Urban Deli utöka i sommar.
Blir serverad ute – på gågatan. Här får Urban Deli utöka i sommar.
NYHETER. Restauranger ska i sommar få driva uteservering på avstängda gator i Stockholm. Hos restaurangen Urban Deli vill man både ha butik och restaurang när Nytorgsgatan invid dem tillfälligt blir gågata. 
Annons

– Det ultimata vore ju att gågatan blir permanent! säger Jesper Konstantinov, driftschef på Urban Deli.

I sommar blir sträckan av Nytorgsgatan på Södermalm där de ligger en tillfällig gågata. Det i ett led av projektet Levande Stockholm. Förra sommaren var delar av Skånegatan, också invid Urban Deli, gågata.

Vill lyfta området

– Det var ett fint folkliv på Skånegatan i somras och nu när vi får gågata längs hela vår fasad ska vi göra något som verkligen lyfter området, säger Jesper Konstantinov.

Besöksliv har tidigare rapporterat om fler gator i centrala Stockholm som nu blir tillfälliga gågator med servering. Och antalet kan öka tills nästa år.

[LÄS MER: ”Här erbjuds krogar att ha uteservering på gågator”]

Projektet Levande Stockholm ska ge ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Det är tjänstemän på Trafikkontoret som har i uppdrag att kartlägga vilka ytterligare gator som kan omfattas. Intresset verkar finnas: Från Kungsholmen har ett 15-tal människor hört av sig med förslag på gator som de tycker borde passa. Tjänstemännen letar efter naturliga stråk, till exempel mellan en pendeltågsstation och tunnelbanestation.

Marita Floman som arbetar med kommersiell fastighetsutveckling. De senaste åren har hon bland annat arbetat med Sergelgatan, där gula möbler och träd har placerats ut sommartid.

– Det har varit väldigt uppskattat, inte minst bland de som arbetar där. Att miljön utanför butikerna blir attraktiv gör att människor trivs och gärna vill vistas där, säger hon. Och om miljön är attraktiv är folk kanske mer benägna att gå in i butikerna. Men det är svårt att mäta vad det gör för försäljningen.

Rappa fötter fixar biffen

Urban Delis plan är att använda halva körbanan till såväl restaurang och butik och de har redan fått ett preliminärt utlåtande av polisen.

– Eftersom satsningen är ett politiskt direktiv är alla med på tåget, säger Jesper Konstantinov. Det blir en effektivare process och alla har varit enkla att samarbeta med.

Stockholms stad ser även en fördel i att framkomligheten på trottoarerna blir bättre då uteserveringarna flyttar ut i gatan. För Urban Delis del innebär  det inga problem.

– Nej, rappa fötter och god service kan ordna det mesta. Däremot är säsongen för gågatan kortare än för vår traditionella uteservering, så det funderar vi på hur vi ska lösa , säger Jesper Konstantinov.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter