Annons

Utbildade sig till kock – fick jobb direkt

zoom Mimmi Månström valde att följa sin dröm och utbilda sig till kock <br />
– mitt under pandemin. Foto: Colourbox/Sara Olsson
Mimmi Månström valde att följa sin dröm och utbilda sig till kock
– mitt under pandemin.
Foto: Colourbox/Sara Olsson
NYHETER. Efter år av velande bestämde sig Mimmi Månström, 27, för att förverkliga sin barndomsdröm – och utbilda sig till kock. Hon hann knappt avsluta utbildningen innan hon erbjöds jobb.
Annons

Mimmi Månström har alltid älskat mat och drömt om att arbeta som kock. Hon beskriver det som att hon lever, andas och tänker mat, hela tiden. Men eftersom hon hört att jargonen i köken ibland kan vara hård, tvekade hon länge.

– Det var egentligen många faktorer som spelade in, den dåliga kvinnosynen var en av dem. Den hårda jargongen generellt var väl framförallt det jag inte var så sugen på. Jag jobbade som kallskänka i saluhall och var nöjd, så det tog en stund innan jag lämnade det trygga.

Brist på kockar

Till slut bestämde hon sig ändå – och pluggade upp sina betyg för att sedan påbörja en komvux-utbildning till kock. Då hade pandemin precis dragit igång.

– Först kände jag mig lite nojig med tanke på att besöksnäringen redan tidigt drabbades så hårt av alla restriktioner. Samtidigt har det ju varit brist på kockar under lång tid, så jag trodde nog ändå att det skulle lösa sig med arbete för min del.

Ett år efter att Mimmi klev in i klassrummet kan hon nu titulera sig kock och har redan fått jobb – på restaurang Hantverket, i Stockholm.

– Som anställningen ser ut just nu löper den bara över sommaren eftersom situationen är som den är. Krogarna har av förklarliga skäl svårt att planera bemanningen framåt. Jag tänker att alla är lite mer försiktiga nu. Men förhoppningsvis lättar det snart.

Ljus framtid

Även om krogarna har det tufft tror Mimmi på en ljus framtid för branschen. För sin egen del känner hon tacksamhet över att hon vågade följa sitt hjärta och förverkliga sin dröm:

– Att vara kock är världens roligaste jobb. Jag är verkligen superglad över att jag tog chansen att utbilda mig. Fler borde göra det.

Vad är roligast med kockyrket?

– Jag älskar att jobba med smaksättning, så för mig är det spännande att det just nu händer så mycket med smaker i det svenska köket. Det kommer in många nya influenser och kombinationer.

Och hur är det med jargonen i köket?

– Hos oss är stämningen superhärlig. Jag tror att mentaliteten har förändrats en hel del det senaste decenniet.