Annons

Utebliven Jul på Liseberg skulle bli ett dråpslag mot Göteborg

zoom Liseberg förlorar 1,2 miljarder i omsättning 2020. Foto: Liseberg
Liseberg förlorar 1,2 miljarder i omsättning 2020. Foto: Liseberg
NYHETER. Coronarestriktionerna ligger än så länge kvar för nöjesparkerna. Ett inställt Jul på Liseberg innebär tomma hotellrum i november och december som annars skulle fyllts av Lisebergs-besökare.  
Annons

I förra veckan meddelades beslutet om att låta coronarestriktionerna ligga kvar, tvärt emot vad en hel besöksnäring, i synnerhet nöjesparkerna, hade hoppats. Beskedet var samtidigt inte oväntat för Lisebergs vd Andreas Andersen.

– Nej, vi är väl inte så överraskade. Våra förhoppningar till justerade restriktioner var inte stora. Jag hade egentligen inte förväntat mig någon annat besked, säger han till Besöksliv.

Vad hade du hoppats på?

– Att man hade tagit vår bransch på större allvar. Det är fortfarande obegripligt att vi i Sverige är de enda nöjesparker i Europa som tvingas hålla stängt.

Att det inte blir något Halloween på Liseberg är bestämt sedan i augusti, men även om det formella beslutet ännu inte är fattat så ser det mörkt ut även för Jul på Liseberg.

 – Ekonomiskt betyder julen mindre än sommarsäsongen – men för destinationen Göteborg är det allvarligt. Halloween och Jul på Liseberg fyller hotellen på staden i månader, som annars har låg beläggning.

Liseberg är Göteborgs främsta reseanledning sett till antalet besökare och turistkronor spenderade. En fjärdedel av den årliga hotellbeläggningen i Göteborg kommer från Lisebergs besökare, och likaså var tredje turistkrona som spenderas på stan; i butiker och på restauranger.

Men några undantag från ordningslagen som reglerar både nöjesparker och marknader som Jul på Liseberg, blir det inte, enligt Andreas Andersen, trots att man redan innan sommaren presenterade grundliga förslag på hur nöjesparken skulle kunna hållas öppen utan att riskera smittspridning.

 Hur mycket pengar förlorar Liseberg 2020?

 – Vi tappar cirka 1,2 miljarder i omsättning. Och gör ett negativt resultat på ca. 500 mkr.

Ett ljus i mörkret är att julborden på Lisebergs restauranger, liksom för Gröna Lunds Tyrol, får fortsätta, om än i mindre skala.

– I rådande läge har vi från mitten av november två sittningar, en på eftermiddagen och en på kvällen om vardera 150 personer, säger Andreas Andersen till Göteborgs-Posten.

Fotnot:

Under dagens presskonferens med regeringen, där man bland annat meddelade att man lättar upp förbudet för mer än 50 personer för evenemang med sittplatser, meddelade kulturminister Amanda Lind att man även ska titta vidare på vad som ska gälla för bland annat nöjesparker.

Regeringen ska ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att återkomma med rekommendationer på lättnader eller restriktioner.

– I uppdraget ingår att titta på särskilt utpekade sektorer: sport- och idrottsverksamhet utomhus, loppmarknader, demonstrationer, mässor och nöjesparker, säger Amanda Lind till SVT.