Annons

Utebliven vinter hotar sydliga skidanläggningar

zoom Isaberg behöver minusgrader för att kunna öppna skidanläggningen. Foto: Isaberg Mountain Resort
Isaberg behöver minusgrader för att kunna öppna skidanläggningen. Foto: Isaberg Mountain Resort
NYHETER: Det ser mörkt ut för skidanläggningarna i söder om kylan uteblir. Vallåsen i Våxtorp kommer trotsa mildvädret och öppna innan sportlovsveckorna tack vare snöfabriker, men för Isaberg i Hestra krävs det ett väderomslag.
Annons

– Vi har stått redo sedan december att köra igång, blir det fyra köldnätter är vi hemma. Det är såklart supertråkigt för oss att vi inte kunnat öppna, men vi ser det som att vintern är försenad. 2018 öppnade vi den 20 januari, så det här är inget vi inte varit med om tidigare, säger Louise Söderlund, vd Isaberg Mountain Resort.

– Det som känns tråkigt är att vi har genomfört upplärning för liftsystem och restaurangen med våra nya säsongsmedarbetare och de står utan jobb nu. Hittills har bara två valt att söka sig någon annanstans, men går det ännu längre kanske vi måste rekrytera ny personal.

Hur många färre dagsgäster har ni haft den här perioden jämfört med förra året?

 – Det går inte ens att jämföra, förra året hade vi skidanläggningen i gång vid den här tiden och upp till 3000 gäster i backen en lördag.

För att bättre kunna tackla sämre vintersäsonger har Louise Söderlund och hennes medarbetare jobbat hårt för att skapa året runt-aktiviteter som räddar upp det ekonomiska tappet som en stängd skidanläggning innebär.

– Det är jätteviktigt för oss att vi numera har en stark sommaranläggning och aktiviteter som är öppna året runt. Nu står vi inte och faller med att skidanläggningen inte kan öppnas.

Vallåsen öppnar i februari

Under fredagen gick Branäsgruppen ut med att man kommer trotsa det milda vädret och öppna en backe på Vallåsen den 8 februari. Detta är möjligt tack vare snöfabrikerna som koncernen investerade i 2017. Dessa kan tillverka snö även i plusgrader.

– Det känns jättebra att vi kan öppna den gröna långa backen på Vallåsen oavsett om det blir minusgrader eller inte. Blir det kallare har vi dessutom tillräckligt med snö så att vi kan öppna hela anläggningen, säger Mikael Elford, marknads- och försäljningschef på Branäsgruppen, och fortsätter:

–  När det gäller Storstenshöjden utanför Örebro ser det mörkare ut, för där har vi inga snöfabriker. Vi behöver fyra köldnätter för att kunna producera den snö som behövs. Så man kollar väderleksrapporten hela tiden nu.

Vad innebär det för er ekonomiskt om ni inte kan öppna Storstenshöjden alls?

–  Då får vi inga intäkter därifrån och förlorar hela årets omsättning för anläggningen. Men vi som jobbar med det här är optimister så det är klart att det kommer minusgrader. Så länge vi kan hålla öppet över sportloven kan vi hämta hem mycket ekonomiskt, säger Mikael Elford.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...