Annons

Uteserveringar på vintern ska lyfta Göteborg

zoom Centerpartiets kommunalråd Naod Habtemichael vill vända<br />
 utvecklingen i Göteborgs innerstad. Foto: Colourbox
Centerpartiets kommunalråd Naod Habtemichael vill vända
utvecklingen i Göteborgs innerstad.
Foto: Colourbox
NYHETER. Den styrande Alliansen i Göteborg vill skapa en bättre innerstad genom förenklingar för besöksnäringen. "De som kommer till Göteborg och de som bor här ska känna att det är en levande och social stad, säger Centerpartiets kommunalråd Naod Habtemichael".
Annons

Göteborgs innerstad är idag hårt drabbad av trafikproblem. Bygget av Västlänken och andra arbeten drabbar både bilister och de som tar sig fram med kollektiva färdmedel. Besökarna påverkas också av en ökande e-handel och risken för att bli utsatt för brott.

Utvecklingen har gjort det tufft för restauranger caféer och andra aktörer i besöksnäringen.

I ett försök att vända trenden presenterar den styrande alliansen flera åtgärder i sitt budgetförslag för 2020.

– Vi föreslår att tillåta vinteröppna uteserveringar. Det är tillåtet idag men det är en enklare form av serveringar. Men det är ett tuffare klimat på vintern så det är inte så många som tycker att det är intressant. Vi vill ge möjlighet till bygglovspliktiga uteserveringar som är öppna året om, säger Naod Habtemichael.

Ett annat förslag går ut på att göra det lättare att etablera food trucks. Framförallt är det hanteringen av tillstånd som ska förenklas.

– Många jag talat med som har food trucks tycker att processen går alldeles för långsamt, säger han.

För att få ställa upp en food truck krävs tillstånd av både trafikkontoret och miljöförvaltningen, enligt gällande regler. Nu föreslås att tillståndsgivningen samordnas.

– En gemensam röst underlättar förfarandet, säger Naod Habtemichael.

Han räknar med att åtgärden gör att det ställs upp fler food trucks i innerstaden.

– Det finns vissa områden där de inte finns platser för food trucks idag och det är de områden vi vill fokusera på. Exempel på det är Esperantoplatsen och området kring Rosenlund.

Han ser åtgärderna som ett led i att förbättra företagsklimatet i Göteborg där staden hamnat lågt i Svenskt Näringslivs rankning.

– Bemötande är inte optimalt. Här ser vi en förbättringspotential.

För att skapa en trivsammare innerstad föreslår alliansen också att det ska bli lättare för ungdomar att få sommarjobb eller praktikplats inom till exempel restaurang och turism.

– Vi vill ge ett uppdrag till kommunen om att bredda våra sommarjobb till fler platser. Många får ju sitt första jobb just i den här sektorn. Vi vill även underlätta för näringslivet självt att erbjuda både praktik, sommarjobb och lärlingsplatser, säger Liberalernas kommunalråd Helene Odenjung till DN.

Bättre parkeringsmöjligheter är ytterligare en del av Alliansens åtgärdspaket. Bland annat föreslås att gratisparkeringarna på max tio minuter utvidgas till en halvtimme.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...