Annons

Validering säkrar upp kompetens i måltidssektorn

zoom Projektet riktar sig till personer med erfarenhet inom<br />
 måltidssektorn men saknar yrkeslegitimation. Foto: Colourbox
Projektet riktar sig till personer med erfarenhet inom
måltidssektorn men saknar yrkeslegitimation.
Foto: Colourbox
NYHETER. Region Västernorrland startar ett nytt projekt som ska öka utbudet av kompetent personal i måltidsbranschen.

Annons

Runtom i landet tas ständigt nya initiativ för att råda bot på den stora kockbristen. I Västernorrland har Region Västernorrland startat ett nytt samverkansprojekt, Målbild Måltid, tillsammans med Sollefteå kommun, fackförbundet Kommunal samt UHR Utbildning (Utbildningsrådet för hotell och restauranger).

Har erfarenhet men saknar yrkeslegitimation

Målet är att bygga långsiktiga strukturer för validering så att det blir ett naturligt verktyg för kompetensförsörjning i regionen. Projektet riktar sig främst mot personer som har erfarenhet inom måltidssektorn men saknar yrkeslegitimation.

– Det handlar om både svenskar och nyanlända som har yrkeserfarenhet men behöver få papper på sin kompetens, säger Johan Vinther, tillväxtsamordnare Region Västernorrland. Genom att validera synliggör vi de brister som finns, så att de här personerna får veta hur de behöver rusta sig för att få gesällbrev.

Första validering till hösten

I projektet kommer två så kallade yrkesbedömare från Sollefteå kommun utföra valideringarna utifrån en modell som UHR har tagit fram. Under hösten ska den första gruppen kockar valideras och därefter är målsättningen att personer från hela länet ska kunna besöka Sollefteå för att göra en yrkesvalidering inom måltidssektorn.

– Det som är unikt för oss är att vi har gjort det till ett rent valideringsprojekt i stället för ett utbildningsprojekt som många andra regioner. Vi väljer att fokusera på en grupp som ofta glöms bort, de som står nära arbetsmarknaden men behöver en liten knuff för att få arbete.

Initiativet välkomnas av flera företrädare för den offentliga måltidssektorn.

– Kompetensförsörjningen är en utmaning för oss alla i måltidsbranschen, framför allt på grund av den stora kockbristen som råder, säger Karin Vierma, driftsdirektör Skola & Universitet på Sodexo.

Ökar rekryteringsbasen

–UHR:s modell för validering är bra och vi använder oss själva av den. Validering ger möjligheter både för oss som arbetsgivare genom att öka rekryteringsbasen av kockar, som för de duktiga förmågor som besitter kunskaper motsvarade en restaurangskoleutbildad kock men som inte har en examen. Det ökar chanserna att behålla duktiga förmågor inom yrket, och ge dem förbättrade möjligheter till utveckling.

Även Fazer Food Services tycker att validering är ett bra sätt för att öka antalet kockar.

– Vi håller med om att det är en stor brist på kockar och vi deltar också i olika initiativ för att öka intresset bland exempelvis unga, säger Jennie Hübsch, HR-direktör på Fazer Food Services. Vi vill också lyfta just områden inom publik och privat sektor där vi erbjuder möjlighet för kockar att fortsätta vara kreativa i sin gastronomiutveckling.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...