Annons

Välkomna förslag – mer krävs för att rädda besöksnäringen

zoom
NYHETER. Regeringen och dess samarbetspartier, Centerpartiet och Liberalerna, presenterade idag ett nytt stödpaket till näringslivet för att mildra de effekter coronaviruset fått för svenska företag.
Annons

Coronavirusets effekter har slagit stenhårt mot besöksnäringens företag och jobb. Hotell och restauranger gapar tomma och redan berörs mer än 26 000 personer. De har varslats eller deras anställningar har avslutats.

Det nya stödpaket som regeringen och dess samarbetspartier, Centerpartiet och Liberalerna presenterade idag innehåller bland annat förslag på tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, samt statliga lånegarantier. Men besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita vill se mer.

– Åtgärdspaket är ett steg i rätt riktning. Det är tydligt att regeringen sett den akuta kris som besöksnäringens företag befinner sig i. Men det krävs betydligt mer, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

– Fortfarande är många företag inom besöksnäringen i en extremt svår situation. Detta gäller inte minst ett antal företag med flera anställda som inte träffas av regeringens åtgärder. Flera av de föreslagna åtgärderna behöver breddas och omfatta även större företag. Dessutom behöver vi ett utökat system för korttidspermitteringar. Nu gäller det att vi studerar detaljerna i paketet så att åtgärderna får avsedd effekt, säger Jonas Siljhammar.

Besöksnäringen är den näring som i särklass anställer störst andel från grupper som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden, unga och utrikes födda. Näringen står fortfarande inför hot om massarbetslöshet och konkursvåg om inte snabba åtgärder genomförs som riktar sig till alla besöksnäringens företag.

Läs mer om stödpaketet HÄR.