Annons

För tidigt att ställa in Almedalen

zoom Foto: Gotlands besöksnäring
Foto: Gotlands besöksnäring
NYHETER. På Gotland fortsätter man planera för att Almedalsveckan ska genomföras som vanligt i sommar, trots pågående restriktioner om folksamlingar under pågående coronakris. ”Ingen vet hur det kommer att se ut i sommar”, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands besöksnäring.
Annons

I takt med att kurvan för insjuknade i coronaviruset stiger i Sverige, ställer fler och fler arrangörer av tävlingar, mässor och andra event in sina arrangemang i sommar och även i höst.

Men Almedalsveckan, som kallar sig världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor, har valt att fortsätta planera för att Sveriges politiska elit, företrädare för organisationer, aktivister och PR-personer ska kunna komma till Visby den 28 juni – 5 juli i år.

– Vår inställning är att det är för tidigt i det här läget att ställa in veckan, den är tre månader bort och mycket hinner hända på den tiden. Ingen vet hur det kommer att se ut i sommar, säger Frida Ganshed, nytillträdd verksamhetsledare för Gotlands besöksnäring.

Beslutet att inte ställa in planerna för Almedalsveckan 2020, har tagits i samråd med politiska representanter och även arrangörer, det gotländska näringslivet samt polisen.

I ett pressmeddelande efter beslutet meddelades att ”den gemensamma bilden är att det är viktigt att se framåt och Almedalsveckan är en ovärderlig mötesplats för att diskutera utmaningar och den utveckling som vårt samhälle står inför.” En omprövning av beslutet att genomföra Almedalsveckan kommer att ske vid huvudarrangörsgruppens nästa möte den 28 april.

– Om Almedalsveckan skulle ha legat nu så hade den inte blivit av utifrån restriktioner kring allmänna sammankomster och uppmaningar att vara restriktiv med resor, säger Frida Ganshed.

– Kvarstår det här läget med de restriktioner som finns så kommer Almedalsveckan inte att genomföras, om läget däremot förändras och restriktioner hävs, så finns det fortfarande möjlighet att genomföra veckan.

Finns det någon möjlighet att anpassa veckan så att den kan genomföras även med nuvarande restriktioner, med till exempel förbud mot att samlas fler än 50 personer, ligger kvar?

– Ligger restriktionerna kvar kommer den inte att kunna genomföras i nuvarande form, då får man titta på att ställa in. Eller hitta en digital lösning, säger Frida Ganshed.

Under tiden pågår just nu diskussioner inom riksdagspartierna om de ska delta i årets Almedalsvecka eller inte.

– Vi har en löpande dialog med övriga partier och arrangören om Almedalen, där naturligtvis frågan om risken för smittspridning är central för oss, skriver Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson i en kommentar till Dagens Nyheter.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren