Annons

Varberg korad till Årets Stadskärna

zoom  Varberg har utsetts till Årets Stadskärna.
Varberg har utsetts till Årets Stadskärna.
NYHETER. Det var knivskarp konkurrens när tre städer gjorde upp om den prestigefyllda titeln. Men det räckte inte hela vägen för Borås och Umeå.
Annons

Utnämningen ägde rum i Örebro i samband med Svenska Stadskärnors Årskonferens i Örebro där representanter från bland annat Fastighetsägarna, Svensk Handel, Visita, Trafikverket, Boverket och SKL fanns representerade. En av anledningarna till att Varberg tog hem vinsten från Borås och Umeå var att man visat den bästa tillväxten under 2015.

– Från Internationell Fredsforum Varberg Calling for Peace till att vara bästa landsbygdskommun för tredje året i rad samt den kommun i Hallands län som visat den bästa tillväxten under 2015 är bara några exempel på deras målmedvetna arbete, berättar Lena Lindström, juryns och Svenska Stadskärnors ordförande.

Västkustens kreativa mittpunkt

Roger Almén på Marknad Varberg är glad över utnämningen och ser hur den ger fördelar för besöksnäringen.

– Det blir en boost när man får en sådan här utmärkelse. Vi har medvetet strävat efter att få den och vi fyller verkligen kriterierna. Dels har vi en bra samverkan mellan aktörerna och vi bygger ett nytt Varberg där en helt ny stadsdel ska komma till vilket också kommer leda till fler bostäder och mötesplatser, säger han.

Varbergs vision är att vara Västkustens kreativa mittpunkt där de velat skapa en attraktiv stad och stad där kultur, handel, turism, näringsliv och kommun samverkar.

– Vid 2030 är planen att 80 000 nya människor ska bo i Varberg. Vi har också en handelspolicy där vi har bestämt att ingen galleria ska byggas utanför stan utan vi vill skapa projekt inne i stadskärnan för att skapa nya förutsättningar för handel. Vi jobbar också mycket med evenemangsutveckling, etableringar och jag tror att det har bidragit till att vi tog hem vinsten, säger Roger Almén.

Vilken är Varbergs mest attraktiva plats? 

– Jag tycker det är häftigt att kunna vara inne stan och så lätt kunna ta ner sig till vattnet. Det havsnära läget är otroligt häftigt.

Om du skulle guida en turist i Varberg, vad skulle hen inte få missa?

– Vi skulle ta oss till Apelviken, äta glass, kanske gå på någon konsert för att sedan ta en cykeltur längst med strandpromenaden, förbi hisnande havsvyer, passera fästningen, gå en sväng på stan, besöka unika butiker och restauranger som inte finns någon annanstans. Eller varför inte ta bilen till Strömma eller till de vackra bokskogarna.