Annons

Världens bästa barer korade – så gick det för Sverige

zoom Glada vinnare på 50 Best Bars-galan. Foto: Pressbild
Glada vinnare på 50 Best Bars-galan. Foto: Pressbild
NYHETER. I Barcelona finns nummer ett på prestigelistan World’s 50 Best Bars, det stod klart när listan lanserades under tisdagens gala. På plats prisades även flera svenska barer.
Annons

World’s 50 Best Bars är en av barvärldens mest prestigefyllda priser. Under galan, som gick av stapeln i Barcelona, så vann baren Paradiso plats nummer ett på hemmaplan.

Det var den första gången som en bar utanför London och New York knep förstaplatsen sedan starten 2009 och vinsten bekräftar Barcelonas framfart på den internationella barscenen.

”Huvudstaden av cocktails” dubbas numera staden på Kataloniens kust. Men Stockholm ligger inte långt efter. Bäst placerad svenska bar blev Lucy’s Flower Shop, som drivs av Ola Carlsson och Alex Skärlén, på plats nummer 49.

Lucy’s Flower Shop högt på listan

Förra året tog sig baren rakt in på plats nummer 35, något som i branschen anses vara väldigt bra för en nyöppnad bar.

Röda Huset på Malmskillnadsgatan i Stockholm landade lite längre ner på listan, direkt in på plats nummer 78. Men prisregnet slutade inte där, baren fick också utmärkelsen ”One to Watch” som ges till en ny bar som utmärker sig extra framgångsrikt.

Dess grundare Hampus Thunholm var på plats tillsammans med kollegan Hanna Oscarsson.

– Det här är den största dagen i mitt liv och jag har siktat på detta sedan dag ett. Det har har varit mitt mål att komma in på 50 Best på tre år, säger Hampus Thunholm.

Han klarade målet med råge: baren öppnade så sent som förra året.

Svenska barer sticker ut i Norden

Till skillnad från 50 Best Bars motsvarighet på krogsidan, 50 Best Restaurants, där Danmarks restauranger utklassat sina grannländer och knipit förstaplatsen två år i rad: i år med Geranium och förra året med Noma, så är Sverige helt klart starkare på barsidan.

Den enda andra nordiska bar på listan är Himkok i Oslo som just nu håller plats 43. Men de svenska barstjärnorna lyser också utanför våra landsgränser.

På plats nummer 24 återfinns baren Tropic City från Bangkok, ett ställe som av branschfolk sägs ha förändrat den thailändska barscenen från grunden, och som ägs av svenskarna Sebastian De la Cruz och Philip Stefanescu.

– Det här betyder allt för oss, säger Sebastian De la Cruz.

De asiatiska barerna har överlag tappat lite av sitt fäste på listan, troligen på grund av restriktioner under pandemin vilket medfört att de cirka 500 jurymedlemmarna inte kunnat resa dit, nu har de gått från 16 till 8 barer på listan.

Svenskägd Barcelonabar på sjunde plats

Från Barcelona listades förutom förstaplatsen baren Sips, på plats nummer 3, vilket var en hisnande placering från förra året. Dessutom: På plats nummer sju kom Barcelona-baren Two Schmucks som ägs av Moe Aljaff, ursprungligen från Västerås.

Han öppnade baren, som nu har vuxit till att bli tre ställen i stadsdelen Raval, 2018 efter att ha jobbat barer i Amsterdam, Indien, Thailand och Norge.

– Svenskar är dåliga på att skryta, men vi har sjukt många bra barer i Sverige som folk borde veta om. Stockholm är inte lika känt för sina cocktails som Barcelona eller London, men med den här listan så kan folk få upp ögonen mer, konstaterar Moe Aljaff.

Här hittar du hela listan.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...