Annons

Världsturismen starkare än någonsin – trots miljöhot

zoom Frankrike är landet vi helst reser till, följt av Spanien och USA. Foto: Colourbox
Frankrike är landet vi helst reser till, följt av Spanien och USA. Foto: Colourbox
NYHETER. Det internationella resandet slog rekord under 2017. Under året gjordes 1,3 miljarder internationella resor. Europa är vår mest välbesökta världsdel, och helst reste vi till Frankrike.
Annons

Varför är turismen viktig?

”Den skapar jobb (1 av 10 jobb globalt finns inom turismen), ekonomisk tillväxt, utveckling, fred & trygghet, och den står för 7 procent av världsexporten”, skriver UNWTO (World Tourism Organisation) i sin färska rapport ”UNWTO Tourism highlights 2018”.

När man summerar turismåret 2017 bekräftas tidigare uppgifter att fjolåret var ett rekordår sett till hur mycket folk reste över sina landgränser. Detta trots återkommande rapporteringar om hot om miljöskadlig flygtrafik.

Antalet internationella resor (arrivals) ökade med 7 procent till drygt 1,3 miljarder, enligt UNWTO, 84 million fler än 2016, vilket visar på den största tillväxten sedan 2010. Största tillväxten på regionnivå skedde i Europa och Afrika, som visade på en ökning på 9 respektive 8 procent jämfört med 2016.

Den starka tillväxten beror på en generellt ökad efterfrågan på internationellt resande, men också på en återhämtning från hot och säkerhetsutmaningar på vissa marknader. Återhämtning även i efterfrågan på stora marknader som Brasilien och Ryssland efter flera år av tillbakagång är ytterligare en faktor som drivit tillväxten.

Den internationella turismens omsättning (receipts) ökade med 5 procent 2017.

Kineserna spenderar mest

Enligt rapporten är Kina alltjämt den marknad med mest resande utanför landgränserna, och där som spenderade 258 miljarder dollar, drygt 2 000 miljarder kronor på internationell turism 2017. Detta är nära en femtedel av världens totala turismsutgifter.

Anledningarna till vårt resande under 2017 var till 55 procent nöje och återhämtning, 27 procent reste för att hälsa på vänner, av hälsoskäl eller religiösa skäl, 13 procent reste i jobbet, och 6 procent var ospecificerat.

Vi reser helst till Europa

Europa är världens mest besökta världsdel. Av världens topdestinationer hamnade Frankrike högst upp på listan, följt av Spanien, USA, Kina och Italien. Sverige fanns inte med på topp tio-listan.

Läs hela rapporten HÄR.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...