Annons

Värmen pricken över i:et för Göteborgs evenemangssommar

zoom
"Pride slog deltagarrekord med totalt 25 000 i paraden", säger Stefan Gadd på Göteborg & Co. Foto: Göteborg & Co
NYHETER. Sommarvädret har gynnat Göteborgs evenemang. West Pride slog besöksrekord och hotellen gläds över effekterna: ”Vi har verkligen känt av evenemangen”, säger Susanna Eckerstein på Hotell Liseberg Heden.
Annons

På flera håll i landet har värmen varit till stor glädje för besöksnäringen. Den självutnämnda evenemangsstaden Göteborg kan glädjas åt fina besökssiffror.

– Det har varit en fantastisk sommar på många sätt, med rekordvärme och rekordturism till Göteborg och stadens evenemang, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

En halv miljon besökare till Ullevi

Staden ser tillbaka på en intensiv evenemangssommar med stora publikdragare. Bara i augusti arrangerades Nordea Masters, West Pride, Way Out West och Kulturkalaset. Parallellt med det har evenemang på Ullevi dragit nära en halv miljon besökare under sommarmånaderna.

– Pride slog deltagarrekord med totalt 25 000 i paraden, det är nästan tio tusen fler än ifjol. Way Out West tangerade förra årets rekord, med över 100 000 besökare fördelat på tre dagar. Och Nordea Masters lockade 67 800, det är klart över förväntan, säger Stefan Gadd.

Valutan och vädret bidrar

Förutom de årliga evenemangen bidrar även den svaga kronan till fler utländska turister till Sverige och Göteborg. Och så förstås vädret.

– Det har varit väldigt viktigt med tanke på att evenemangen sker utomhus. I juli var det rekordvärme och det har påverkat antalet besökare positivt.

Besökssiffrorna avspeglas i stadens hotellbeläggning. Även om SCB:s statistik inte är helt klar så är indikationen att antalet gästnätter i Göteborg ökat med upp till fyra procent under juni och juli, jämfört med samma period förra året, enligt Stefan Gadd.

– Göteborg har historiskt sett alltid ett väldigt högt tryck i juli, men att det kunde gå upp fyra procent från en redan hög nivå, det är mycket, säger Stefan Gadd.

Fullt hela juli

Susanna Eckerstein är hotelldirektör på Hotell Liseberg Heden och hon ser evenemangen som viktiga för hotellets beläggning.

– Vi har haft en stark sommar och verkligen känt när det varit evenemang i staden. Vi har legat på i princip fullbelagt hela juli, det verkar som att gästerna letat sig in till city trots värmen.

Vad betyder evenemang som dessa för er?

– Det är superviktigt för oss att det är många evenemang i staden, vi är beroende av konserterna på Ullevi och av stora möten, säger Susanna Eckerstein.