Annons

Varselvåg och permitteringar hotar besöksnäringen

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Corona-pandemin har slagit stenhårt mot besöksnäringen som befinner sig i sin värsta kris någonsin. Förlängs inte korttidspermitteringarna är risken stor att många av de varsel som har lagts tvingas genomföras. "En redan hög arbetslöshet kan öka dramatiskt".
Annons

Visita presenterar nya siffror som visar det utsatta läget för företag och anställda inom besöksnäringen i Sveriges olika län. Värst drabbat är inte förvånande Stockholms län samt Västra Götalands län.

Antalet personer som omfattas av beviljade ansökningar om korttidspermittering inom hotell- och restaurangsektorn i Stockholms län mellan mars och september uppgår till 25 284. Andelen permitterade av samtliga anställda för hotell- och restauranger i Stockholms län uppgår till 51 procent. För Västra Götalands län är motsvarande siffror 10 709 samt 44 procent.

– Om inte kortidspermitteringarna skyndsamt förlängs kommer många aviserade varsel inom kort att genomföras och en redan hög arbetslöshet öka dramatiskt. Möjligheten att permittera personal har räddat många företag. När krisen nu är betydligt mer långvarig än den första bedömningen måste stödet förlängas till att åtminstone gälla över första kvartalet nästa år. Det säger Visitas vd Jonas Siljhammar, i en kommentar till de nya siffrorna.

Konferensanläggningarna och många hotell har stått tomma sedan i mars, restaurangernas intäkter har störtdykt och nöjesparkerna har inte fått öppna överhuvudtaget. Oron inför hösten är stor. Vi välkomnar de efterlängtade beskeden om lättade restriktioner, det visar att regeringen lyssnat på besöksnäringen, men krisen är långtifrån över.

Under perioden 16 mars till 21 september sjönk de svenska hotellens intäkter med över 69 procent. I storstäderna med 83 procent (Källa: Benchmarking Alliance). Totalt sett har restaurangmarknaden tappat 46 procent av sina intäkter mellan 1 mars och 21 september. I Stockholm 57 procent (Källa: Caspeco).

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...