Annons

Vårskidåkning – en växande trend

zoom Fler och fler vill ge sig ut i backen när det våras.
Fler och fler vill ge sig ut i backen när det våras.
NYHETER. Fler och fler skidanläggningar förlänger sin säsong. Vissa håller öppet ända in på sommaren: ”Vår säsong slutar 28 maj men om snön tillåter öppnar vi för skidåkning i midsommar – och i år ser det lovande ut”, säger Pierre Falk, fjällchef på Riksgränsen och Björkliden.
Annons

När dagarna blir längre och vädret mer stabilt så lockas allt fler besökare till den svenska fjällvärlden. Många av medlemmarna hos Slao, Svenska Skidanläggningars Organisation, har öppet under hela april.

 

– Förr i tiden hade vi fler medlemmar som saknade en kontinuerlig verksamhet. I dag är i princip alla aktiva. Branschen har utvecklats och vi har ett fortsatt stort intresse för skidåkning. Och just våren är fantastisk, allt fler vill åka nu när det finns svängrum i backarna och det går att hitta bra boende. De senaste tre åren har vi sett en liten ökning av antalet besökare i mars och i april. Det sker en kalenderförskjutning från försäsong till vårvinter, säger Titti Rodling, vd för Slao.

 

Förra våren resulterade i rekordsiffror för de svenska skidanläggningarna. Den tidiga påsken gjorde att antalet skiddagar i mars ökade med 5,9 procent jämfört med samma period året innan.

 

– Vi hade en rekordsäsong förra året och den kan vara svår att matcha. Men vi upplever att mars har varit bra och inför påsken är det ett väldigt starkt bokningstryck, det är många konferenser och privatpersoner som gör weekendresor. Vi väntar just nu på siffror.

 

Vad beror utvecklingen på?

 

– Fler vill ha en aktiv semester och många vill semestra på hemmaplan. Sedan är ju skidåkning och påsk starkt förknippade med varandra, under den här tiden kan man erbjuda bra snöförhållanden och ett stabilt väder.

 

En anläggning som lockar till sig många besökare under våren är Riksgränsen. Här öppnar säsongen 24 februari och den avslutas 28 maj.

 

– Vi ökar stadigt på våren, både alpint och på längden. Vi har en fördel jämfört med andra eftersom våra höga berg gör att snön ligger kvar långt in på våren. Vår säsong slutar 28 maj men om snön tillåter öppnar vi för skidåkning i midsommar – och i år ser det lovande ut, säger Pierre Falk, fjällchef på Riksgränsen och Björkliden.

 

Hur ser beläggningen ut?

 

– Det är fullbokat i påsk och det ser bra ut hela våren. I nuläget har vi fler bokade gäster än vid samma tid i fjol, sammantaget för Björkliden och Riksgränsen så ser vi en ökning av antalet gästnätter med cirka 10 procent. Och det brukar bokas på lite sent inför maj, så det kommer förhoppningsvis att bli ännu bättre.

 

För att locka fler besökare under våren har de bland annat tagit fram paket med liftkort, boende och aktiviteter.

 

– Vi ser ett ökat tryck på kortveckor och under våren satsar vi på toppturer, snöskoterturer och hundspann. Och under sex nätter i maj så kan gästerna åka utför i midnattssol. I Björkliden har vi också Sveriges nordligaste golfbana och den kommer att öppna i juli.

 

Snöförhållandena är goda i Riksgränsen och Björkliden, berättar Pierre Falk, och under våren har en ny målgrupp hittat dit.

 

– Det är jämnare väder och den finaste snön kommer nu. Och vi märker att antalet toppturer växer mycket. Vi hade nybörjare i dag som fick testa att gå på stighudar och sedan åka ner för fjället. Just nu preparerar vi för fler toppturspår och 6 maj kommer vi att arrangera en toppturstävling.

 

I Björkliden har man inför säsongen investerat i en pistmaskin, två nya nedfarter och ett nytt restaurangkök. Och i Riksgränsen har sexton lägenheter renoverats. Totalt handlar det om en kostnad på cirka 3,7 miljoner kronor.

 

Vad ser ni för utmaningar med att förlänga säsongen?

 

– För oss handlar det om att hålla pisterna och spåren fina länge, gärna ända fram till midsommar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...