Annons

Varslen i branschen: 26 500 berörs

zoom Läget för besöksnäringen beskrivs som
Läget för besöksnäringen beskrivs som "nattsvart". Foto: Colourbox
NYHETER. Hotellrum och restauranger i storstäderna gapar tomma och allt fler krisdrabbade företag i besöksnäringen tvingas varsla. I dagsläget berörs 26 500 personer enligt senaste siffrorna från Visita.
Annons

Som Besöksliv rapporterade om i förra veckan råder fritt fall för hotellföretagen i storstäderna, med 9 av 10 rum som står tomma bland Stockholmshotellen. Jättar som Nordic Choice och Scandic har redan varslat tusentals anställda, och mindre aktörer tvingas gå samma väg till mötes.

Visitas vd Jonas Siljhammar beskriver läget som en ”mardrömssituation” när de senaste siffrorna visar att varslen totalt berör 26 500 personer i branschen. Av dessa är 11 000 redan är varslade, och ytterligare varsel som 2 500 personer väntas inom de närmaste veckorna, och därtill drabbas runt 13 000 säsongsanställda och deltidsanställda.

– Varslen stiger i rasande takt, tusentals arbetstillfällen är hotade, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Besöksnäringen sysselsätter idag drygt 200 000 personer.

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Coronapandemin slår hårt på Stockholms näringsliv. Därför vill Stockholm Vatten och Avfall erbjuda en möjlighet till snabbare ändringar i avfallsabonnemang och lättnader i betalningsvillkor