Annons

Vasaloppet ska bli långsiktigt hållbart

zoom Visit Dalarnas vd Jonas Rosén vill hitta fler internationella samarbeten för Vasaloppet. Foto: Colourbox
Visit Dalarnas vd Jonas Rosén vill hitta fler internationella samarbeten för Vasaloppet. Foto: Colourbox
NYHETER. Ett fulltecknat Vasaloppet går av stapeln på söndag. Folkfesten och motorn i Dalarnas besöksnäring är starkare än någonsin, samtidigt tittar Visit Dalarna efter nya samarbeten för att hjälpa Vasaloppet med att internationalisera loppet.
Annons

Årets Vasalopp, som går av stapeln på söndag, har över 60 000 anmälda, och det är full aktivitet i Mora med omnejd. Evenemanget som numera är spritt under tio dagar gör att besökare tillbringar flera dagar i regionen för att njuta av natur och skidåkning.

– Det är fullbokat långt utanför Mora och Sälen under hela perioden, säger Jonas Rosén, vd Visit Dalarna.

Man ser en tydlig trend att åkare gärna bor lite längre bort men bor bättre än vad man gjorde förr.

– Förr var det sovsalar med hårda golv, nu ser vi trend att man hellre letar ett bättre hotell och åker lite längre, vilket gör att fler hotell gynnas av evenemanget. Både Tällberghotellen och Rättvikshotellen har hög beläggning dessa veckor, säger Jonas Rosén.

Visit Dalarna utvecklar kontinuerligt nya samarbeten för att utveckla destinationen ur ett långsiktigt och hållbart perspektiv. Ett av dem är att tillsammans med Vasaloppet jobba på internationella marknader.

– Vi vill hitta fler internationella samarbeten för att få hit fler utländska åkare, detta ska vi titta ännu mer på.

Varför är det viktigt att bli ett mer internationellt evenemang?
– De är jätteviktigt för att behålla populariteten i loppet, det finns en trend där vi ser andra motionslopp med vikande siffror, Vasaloppet är ett föredöme som hela tiden jobbar hårt för att ligga långt fram i utvecklingen och hitta nya marknader.

Vädret har varit blandat under dagarna, i huvudsak med fina förutsättningar men också med någon dag med lite varmare temperaturer och mjukare spår. Inför helgen ser prognoserna goda ut med mer kyla.

Är du nöjd med evenemanget hittills?
– Ja, Vasaloppet är en viktig motor i besöksnäringen i hela Dalarna. Den turistekonomiska omsättningen i Vasaloppet är 434 miljoner kronor, och det drar besökare även på somrarna. Många skidåkare upptäcker Dalarna och kommer tillbaka och vill tillbringa även en sommar här.

Vad har du för förväntningar på söndagen?
– Det är en stor folkfest för alla som är här och för alla de miljoner tittare som sitter hemma och följer tävlingen. Jag hoppas förstås på en svensk seger, säger Jonas Rosén.