Annons

Västerås Kongress ska bli hela landets mötesplats

zoom David Halldén
David Halldén
NYHETER. 10 000 kvadratmeter med 23 möteslokaler, restaurang, barer, konserter och evenemang. Nyinvigda Västerås Kongress satsar på att bli hela Sveriges mötesplats.
Annons

Portarna till den nya, stora mötesplatsen för hela Sverige har öppnats i centrala Västerås. Kongresscentret Västerås Kongress på 10 000 kvadratmeter erbjuder 23 möteslokaler och 2000 kvadratmeter utställningsyta som dessutom kommer utökas med ytterligare 1000 kvadratmeter framöver.

Stor efterfrågan på fysiska möten

Här ska anordnas stora kongresser och konferenser men även evenemang som mässor, fester och konserter. Västerås Kongress ingår i koncernen Elite Hotels of Sweden där David Halldén är vd och han menar att efterfrågan på att mötas på riktigt bara ökat.

– Elite Hotels driver sedan tidigare kongressanläggningen Conventum i Örebro, samt flera större möteshotell runt om i landet. Efter pandemin ser vi en stor efterfrågan på fysiska möten, kongresser, företagsevent och större möten. Det har blivit viktigare att göra de stora fysiska eventen när många anställda kanske jobbar på distans och inte ses varje dag som tidigare. Man väljer då att lägga extra mycket fokus och energi på de tillfällen man träffas, så denna typ av anläggning som verkligen erbjuder kvalitet i hela upplevelsen behövs verkligen.

Vad har Västerås Kongress för olika funktioner?

– Vi kommer fylla vår anläggning med en rad olika arrangemang. Eftersom många kongresser och företagsevent är på veckodagar försöker vi fylla helgerna med olika typer av publika arrangemang, i vissa fall unika arrangemang som lockar besökare från hela Sverige, säger han.

Ge oss gärna några exempel.

– Vinmässan, Vin i Västerås, vårt egenutvecklade event Klossfestivalen som är ett stort LEGO-event som lockade 3000 personer vår första helg. Vi kommer se konserter med bland annat Carola, Moneybrother och Kalle Moraeus. Det kommer bli julshower samt en hel del stand-up och poddar som exempelvis Gynning och Berg. I februari kommer Västerås Öl & Destillat tillbaka som är en efterlängtad dryckesmässa.

Lokalerna, som tidigare hyste Aros Kongresscenter har totalrenoverats och den största möteslokalen har kapacitet för att samla 1000 sittande deltagare. I Västerås Kongress finns även middagslokal, restaurang och barer. Granne är Västerås konserthus och gäster kan exempelvis bo på närliggande Elite Stadshotellet.

Hur är bokningsläget för konferenser just nu, märks det ekonomiska läget i era övriga anläggningar för möten och konferens?

– Vi hade förväntat oss en nedgång men har inte sett tecken på det ännu. Vi har många olika typer av större konferenser och kongresser och de politiska och medicinska mötena som är en stor del av vår verksamhet är inte så konjunkturkänsliga. Vi ser snarare att det fortfarande finns ett uppdämt behov av större möten, framför allt i Västerås som varit utan en större mötesanläggning i tre och ett halvt år, säger David Halldén.

Elite Hotels har satsat på Västerås Kongress tillsammans med Länsförsäkringar Bergslagen, berätta om samarbetet.

– Det var såklart tufft att mitt under pandemin kliva in i ett övertagande av en kongressanläggning med stora renoveringsbehov. Men efter långa förhandlingar hittade vi verkligen varandra. Länsförsäkringar Bergslagen och Elite har samma sätt att se på affärer med ett mycket långsiktigt perspektiv och vi har en gemensam tro på Västerås. Vi är jättenöjda att vi tillsammans kunde satsa på att totalrenovera anläggningen och nu kunna erbjuda en av Sveriges bästa kongress- och mötesanläggningar.

Och vad kommer Västerås Kongress bidra med till staden tror du?

– Vi kommer att locka tiotusentals mötesdeltagare från hela Sverige och internationellt till Västerås Kongress. Besökarna kommer att fylla stadens hotell och gynna näringar som restaurang, handel och transport samtidigt som det bidrar till att marknadsföra staden. Vi kommer dessutom att bidra stort till det publika utbudet av event, aktiviteter och konserter till alla som är bosatta i Västmanland med omnejd.