Annons

Västerås-krögare missnöjd med uteserveringstillstånd

zoom Krögaren Jacob Strömberg vill ha en större uteservering på Stora Torget i Västerås.
Krögaren Jacob Strömberg vill ha en större uteservering på Stora Torget i Västerås.
NYHETER. Nu startar uteserveringssäsongen för landets restauranger och kaféer. I Västerås väntas över 80 stycken ta plats på gator och torg. Men alla krögare är inte nöjda.
Annons

Mellan 1 april och 31 oktober får kaféer, restauranger och krogar i Västerås öppna sina uteserveringar efter givet tillstånd. Totalt rör det sig om ett 80-tal serveringar i år. En av dem är O’Learys vid Stora Torget. Ägaren Jacob Strömberg har fått tillstånd att ha samma uteservering som i fjol, men skulle egentligen vilja utöka den till en betydligt större del av torget.

Viktig servering för omsättningen

– Vi har en provisorisk uteservering på cirka 100 kvadratmeter i dag som jag inte är nöjd med. Vi behöver något som är minst 250 kvadratmeter stort och som kan utrustas med infravärme och markiser, säger han.

Jacob Strömberg ser flera möjligheter, till exempel skulle krögare kunna gå ihop. 

– För att skapa ett levande torg så kanske fler aktörer ska dela på en större yta. Torget är ju porten in till stadens gamla delar och i dag är det för sterilt. Det krävs mer för att sommarhungrande västeråsare ska vilja vara här. Om man tittar på andra städer så ser man vilka fina miljöer det finns.

För hans O’Learys -restaurang är uteserveringen dessutom mycket viktig för sommarens omsättning.

– Vi har en mörk lokal så sommaren är ingen bra period, självklart påverkar uteserveringen omsättningen. En sådan här stor restaurang är också en rejäl investering och det måste fungera året runt, här blir uteserveringen viktig, säger Jacob Strömberg.

Tekniska kontoret i Västerås har haft fullt upp med tillståndsansökningar inför uteserveringssäsongen. Enligt Monika Westlund, planerare, så ligger fokus på att skapa en bra stadsmiljö bakom besluten.

Det är viktigt att uteserveringarna smälter in, de får inte påverka framkomligheten eller någon annan näringsidkares verksamhet. Det är heller inte möjligt att enskilt få en större yta än den som finns framför den egna fasaden.

Inga planer på delad yta

– Vi är glada över att vi har så många etableringar i vår lilla stadskärna. Vårt fokus är att alla ska få en bra yta som stämmer överens med miljön på platsen. Olika krogar har olika möjligheter och vi gör en bedömning för varje fall, säger Monika Westlund.

Hon fortsätter:

– När det gäller O’Learys så har vi bedömt att den yta de har i dag är den som är möjlig att disponera på torget, med tanke på hur stadsmiljön ser ut just där. Även vi vill ha mer liv och rörelse på torget och det är en trevlig idé med en gemensam yta för flera krögare, men det har vi inga planer på nu, säger Monika Westlund.

Men Jacob Strömberg tänker inte ge upp.

Den här frågan tar för mycket energi, det är långa beslutsvägar och det orkar jag inte med den här våren. Men på sikt tror jag att vi kommer att ha en både större och finare uteservering.