Annons

”Vi är beroende av tillresande”

zoom Lena Kempe, vd för Daftö Resort, och Peter Jansson, tf vd för SCR Svensk Camping.  Foto: Pressbilder
Lena Kempe, vd för Daftö Resort, och Peter Jansson, tf vd för SCR Svensk Camping. Foto: Pressbilder
NYHETER. Campingbranschen har stått sig förhållandevis väl under 2020 – men det skiljer sig mycket i landet, visar siffror från SCR Svensk Camping. Daftö Resort i Strömstad har tappat de norska turisterna och därmed halverat omsättningen.
Annons

Sveriges campingplatser klarade året bra jämfört med många andra inom svensk turism, visar branschorganisationen SCR Svensk Campings summering av 2020. När fler stannar i Sverige för en naturnära semester blir camping- och stugboende ett bra alternativ för många. Under juni-augusti 2020 var camping Sveriges största semesterboende: 48 procent (42 procent 2019) av alla turistövernattningar var på en campingplats. Inför sommaren fortsätter intresset för campingsemestern att öka och bokningsläget ser på flera håll bättre ut än rekordåret 2019.­­­­

Men även om coronakrisen överlag medfört ett ökat intresse för camping och utomhusupplevelser har det varierat mycket på olika håll i landet i landet.

– Vi hade campingplatser som gjorde rekordår förra året, samtidigt som andra gjorde sin sämsta sommar någonsin. En av de viktigaste orsakerna till skillnaden är att de utländska gästerna har uteblivit, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Tufft längs norska gränsen

De internationella gästerna står normalt för 25 procent av gästnätterna. Totalt minskade antalet gästnätter med 24 procent förra året jämfört med 2019, vilket kan jämföras med att det totala antalet gästnätter inom svensk turism minskade med 36 procent.

– Av de utländska gästnätterna står norska turister för hälften. Från Strömstad i norra Bohuslän och hela vägen upp till Norrbotten har alla campingplatser längs den norska gränsen haft ett tufft år. Småland är också ett område som har drabbats hårt eftersom man normalt har många utländska gäster, som tyskar och holländare, säger Peter Jansson.

Daftö Resort i Strömstad med stugor, camping, hotell och gästhamn tillhör dem som har påverkats mycket av att den norska gränsen stängde och gästerna tvingades avboka förra sommaren.

– Vi hade 70 procent utländska gästnätter före pandemin och de allra flesta är norrmän. Strömstad har 13 000 invånare så att satsa på en lokal marknad är svårt – vi är beroende av tillresande. Före pandemin omsatte vi 90 miljoner kronor per år, och under 2020 tappade vi 55 procent, säger Lena Kempe, vd för Daftö Resort.

Fler svenska gästnätter

Inför sommaren ser bokningsläget klart bättre ut än i fjol – trots att norrmännen fortfarande uteblir.

– När semester räknas som en onödig resa och innebär att spendera flera dagar på karantänhotell är det inte aktuellt. Men det finns en möjlighet till öppning beroende på vad som händer med vaccinpass och smittläget i Sverige, säger Lena Kempe.

Samtidigt som Daftö Resort förlorade utländska gästnätter fördubblades antalet svenska 2020, och den ökningen fortsätter uppåt.

– Men vi ligger inte lika bra till som under ett normalår utan det finns fortfarande kapacitet kvar.

Intill campingen finns också nöjesparken Daftöland som fick stänga förra sommaren när restriktionerna stramades åt. I år öppnar parken igen den 19 juni.

– Även om vi har fortsatt hårda restriktioner att förhålla oss till är jag väldigt glad över det och parken bidrar förstås till hur bra campingen går. Det blir tufft att hämta tillbaka det vi gått back och även 2021 kommer bli ett slitigt år – men jag har goda förhoppningar om framtiden, säger Lena Kempe.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...