Annons

”Vi avskräcker en del av turismen” 

zoom Sten Bergheden (M) och Anna Johansson (S) duellerade i Almedalen. Montage: Besöksliv
Sten Bergheden (M) och Anna Johansson (S) duellerade i Almedalen. Montage: Besöksliv
NYHETER. Regelkrångel och infrastruktur debatterades när riksdagsledamot Sten Bergheden (M) och Anna Johansson (S), ordförande för arbetsmarknadsutskottet, möttes under Visitas kockduell på tisdagen i politikerveckan i Almedalen. Idag väntar fler dueller.
Annons

Under gårdagens dueller på värdshuset Lindgården i Visby möttes politiker för att diskutera hur det kan bli enklare att driva företag inom besöksnäringen. Visitas ordförande Maud Olofsson inledde med fokus på infrastruktur.

– Vi får allt fler besökare i Sverige men infrastrukturen är inte alltid dimensionerad för att passa besöksnäringen. Ett exempel är Silja Line i Stockholm som har tre miljoner besökare per år. De fick hålla på två och ett halvt år för att få till en busshållplats utanför terminalen. Vi måste vidga diskussionen kring infrastrukturplanering att också handla om besöksnäringen, sa Maud Olofsson.

Riksdagsledamot Sten Bergheden (M) som sitter i trafikutskottet menade att det största problemet är skatterna:

– Vi kan inte ha så höga skatter när det gäller bensin och flyg. Då blir vi ett högkostnadsland och avskräcker en del av turismen, sa han.

Skatten lösningen

Han menade att lägre skatter i sin tur leder till fler jobb och ökad tillväxt:

– Då har vi mer pengar att använda för företag och landet att bli miljövänliga. Vi kan inte börja med skatter, då försvinner företagen sen behöver vi inte engagera oss längre. Vi såg att när vi sänkte skatterna fick vi in mer skatteintäkter för att arbetstillfällena ökade.

Anna Johansson (S) tyckte i sin tur att det är andra saker som driver tillväxten:

– Vi ser att man lyckats väl när man samverkar mellan offentlig och privat sektor. Ofta utgår man från population men när vi jobbade fram infrastrukturplanen sist hade vi med besöksnäringens behov i samtalet, sa hon.

Besvärliga regler

Under debatten diskuterade olika typer av regelverk. Sten Bergheden vill till exempel se ett eventuellt undantagstillstånd för alkoholservering på gårdar, något som efterfrågats av till exempel mikrobryggerier.

Anna Johansson menade att många av de regler som finns idag i Sverige är oerhört viktiga även för besöksnäringen. Som till exempel arbetsmiljöregler och livsmedelshantering. Hon höll dock med Sten Bergheden om att man behöver bli bättre på att följa upp regler:

– Regelverk ska vara up-to-date och man ska kunna skruva på dem i efterhand, sa hon.

I dag följer tre nya kockdueller, mellan bland andra landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och Helena Lindahl (C), ledamot näringsutskottet.